Kansloos verlies FunX in kort geding

FunX heeft het kort geding, dat ze had aangespannen tegen de verlenging van de commerciële FM-vergunningen, kansloos verloren. Het publieke radiostation wilde via de kort gedingrechter afdwingen dat de verlenging van de vergunningen van de landelijke commerciële stations per 1 september 2011, zou worden geschorst. Ook eiste FunX intrekking van de uitgifteprocedure voor de kavels A7 en A8.

Toekomst FunX op het spel?
Volgens FunX zou de minister vervolgens een nieuwe frequentieverdeling moeten uitschrijven voor alle FM-pakketten, zodat FunX aan die nieuwe verdeling mee zou kunnen doen. Het belangrijkste argument van FunX hiervoor was dat de toekomst van haar bedrijf op het spel zou staan, indien FunX niet een landelijke commerciële radiozender zou kunnen worden.

Maar aan de argumenten van FunX waarom de Minister de vergunningen van de commerciële stations niet zou hebben mogen verlengen, kwam de voorzieningenrechter helemaal niet toe. De partij die het kort geding had aangespannen was FunX B.V. Deze productiemaatschappij produceert de programma’s voor de 4 lokale omroepen en de NPO onder de naam ‘FunX’ en is volledig eigendom van de 4 publieke lokale omroepen van de 4 grote steden middels de Stichting G4 Radio. Als zodanig valt dus ook FunX BV binnen het domein van de publieke omroep.

Geen toestemming van CvdM
De Mediawet hanteert een strikte scheiding tussen (met belastinggeld betaalde) publieke omroep en commerciële omroep. Een partij die commerciële omroep wil bedrijven moet daarvoor eerst toestemming krijgen van het Commissariaat voor de Media. FunX BV kan die toestemming niet krijgen omdat ze via een stichting volledig eigendom is van 4 lokale publieke omroepen, en die omroepen ook het bestuur van die stichting vormen. FunX heeft dan ook geen toestemming van het Commissariaat voor de Media kunnen overleggen.

De voorzieningenrechter kwam nog tijdens de zitting tot een uitspraak en oordeelde dat nu FunX niet beschikte over toestemming om commerciële omroep te mogen bedrijven op het moment dat de Minister van EL&I besloot de vergunningen van de commerciële radiozenders te verlengen, FunX op dat moment geen belang had.

FunX niet ontvankelijk verklaard
Immers, als er op dat moment in plaats van een verlenging, een nieuwe verdeling was geweest van commerciële radiofrequenties (zoals FunX nu alsnog probeerde te bewerkstelligen), dan had FunX daaraan ook niet mee kunnen doen. Ze had immers geen toestemming van het Commissariaat voor de Media om commerciële omroep te mogen bedrijven, en dan val je bij voorbaat al buiten de boot.

Funx is geen commerciële omroep
De uitspraak van de voorzieningenrechter komt erop neer dat een partij als FunX die tot de publieke omroep behoort, zich niet heeft te bemoeien met wat er gebeurt met commerciële radiofrequenties. FunX werd daarom niet ontvankelijk verklaard en bleef met lege handen staan.

Tijdens de zitting merkten de juristen van Agentschap Telecom nog op dat het niet mogelijk is dat een partij als FunX BV die vrijwel uitsluitend met belastinggeld wordt gefinancierd, dat geld gebruikt om de overstap naar een commercieel radio-avontuur te financieren. Indien dat toch zou gebeuren, als dat al überhaupt wettelijk mogelijk zou zijn, dan zou het geld worden teruggevorderd van FunX BV en zou FunX BV alsnog met lege handen komen te staan.

FunX heeft geen private financiers 
Duidelijk werd tijdens de zitting dat FunX nog geen private financiers heeft aangetrokken om een commercieel avontuur te betalen, en dat de wens om zich om te vormen van een publieke productiemaatschappij naar een landelijk commercieel radiostation, dan inderdaad met belastinggeld zou moeten worden gefinancierd, hetgeen volgens AT dus niet mogelijk is.

Wie betaalt de rechtzaken funX ?
Een andere opmerking kwam van de advocaat van de gezamenlijke landelijke commerciële radiostations, verenigd in de VCR. Hij stelde dat FunX BV via de Stichting G4 uitsluitend geld krijgt voor het produceren van radioprogramma’s, en vroeg zich af waar deze rechtszaak dan van werd betaald.

Kort geding FunX tegen Radio.NL
Van FunX is het alom bekend dat ze zeer snel overgaat tot juridische actie. Zo kreeg Radio.NL eerder dit jaar voor de tweede keer met FunX te maken, nadat Radio.NL had gemeld dat FunX tijdens de verkiezingen de luisteraars had opgeroepen te stemmen op partijen die FunX welgevallig zijn. Indien er niet meteen een rectificatie zou worden geplaatst, zou een kort geding volgen.

Radio.NL besloot echter het dreigement van FunX aan de laars te lappen, en motiveerde in een reactie aan de FunX-advocaat dat FunX toch echt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen haar luisteraars had opgeroepen om te stemmen op politieke partijen die FunX welgevallig zijn. In dit geval is het niet tot een kort geding gekomen. Radio.NL heeft over deze kwestie nooit meer wat gehoord van FunX. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten