Mast bij Lopik zondagmiddag weer in gebruik [Update]

De zendmast bij Lopik wordt zondag aan het eind van de middag weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland is dan weer als vanouds. De mast in het Utrechtse IJsselstein werd vrijdag uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel. Door de plaatsing van twee noodzenders is een flink deel van de zenders weer in de lucht.

Toevallig stortte op dezelfde dag de zendmast bij Hoogersmilde in Drenthe in door een brand. “Er is geen enkele aanwijzing dat er een verband is tussen de twee branden, maar we onderzoeken wel of dat er is geweest”, zegt een woordvoerder van mastbeheerder Novec. Het bedrijf heeft de dertig overige masten in Nederland nog eens extra gecontroleerd. “Er werden geen bijzonderheden bij de andere masten ontdekt, die zijn absoluut veilig”,

De zorgen van de gemeente Roermond, waar een mast dicht bij een woonwijk staat, zijn volgens hem dat ook onterecht. “Dit is in de meer dan vijftig jaar dat wij zendmasten beheren nog nooit gebeurd. Er was nog nooit een brand geweest.”

In Hilversum en het Friese Tjerkgaast zijn noodmasten geplaatst, waardoor al veel mensen weer naar de FM kunnen luisteren. Maar de zendmast in Hilversum viel zaterdagavond ook weer uit door een onbekende oorzaak.

Radio Drenthe, de rampenzender van de provincie Drenthe, heeft op dit moment een tijdelijke steunzender in Meppel op 90.5 FM, het vermogen van de zender in Klazinaveen is ook verhoogd.

Noodmast in Assen
Met defensie wordt overlegd over een KPN-noodmast van zo’n honderd meter hoog op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Die moet het werk van de ingestorte mast ‘voor een fors deel’ overnemen. Het opzetten van de mast begint niet eerder dan zondag, maar het kan ook maandagochtend worden. De mast blijft enkele weken staan.

Het gebied rond de ingestorte zendmast in Hoogersmilde is nog niet vrijgegeven. De oorzaak van die brand is nog niet bekend. Zodra het sein veilig wordt gegeven, gaat de politie technisch onderzoek verrichten. De bewoners van een boerderij in de buurt mogen zaterdag nog niet naar huis. [Novum/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten