Noodmast moet problemen Hoogersmilde verhelpen

Een noodmast moet ervoor gaan zorgen dat het grootste deel van de problemen bij de zendmast in het Drentse Hoogersmilde zo snel mogelijk wordt verholpen. Het duurt vermoedelijk nog wel een week voordat de mast in gebruik kan worden genomen. Een woordvoerder van Tennet, aandeelhouder van eigenaar van de zendmast Novec, heeft dat vrijdagavond gezegd.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald. Op last van de brandweer werd vrijdag ook de zendmast van Lopik uitgezet, nadat daar donderdagnacht een brandje woedde.

Door de incidenten zijn in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. In de noordelijke provincies hebben mensen geen Digitenne meer. In Limburg, Zeeland, de meest oostelijke delen van het land als Twente en de Achterhoek en in de kop van Noord-Holland zijn er geen problemen. Ook kijkers en luisteraars via internet en de kabel hebben nergens last van.

De noodmast moet alleen het grootste deel van de problemen als gevolg van het incident in Hoogersmilde oplossen. Deze mast heeft gevolgen voor de radio-ontvangst in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel en Digitenne in de noordelijke provincies. Ook voor het telefoonverkeer zijn problemen ontstaan, doordat een aantal providers ook gebruikmaakten van de mast.

De noodmast moet uit Amsterdam komen. Daar was het gevaarte ingezet wegens werkzaamheden. Die zijn voorbij. De noodmast is ongeveer honderd meter hoog. De oude mast in Hoogersmilde was 294 meter lang. “Doordat de noodmast lager is, worden niet alle problemen verholpen”, vertelt de zegsman. Wat exact wel zal worden verholpen, weet de woordvoerder niet.

Waar de noodmast komt te staan, is nog onduidelijk. “Dat zijn we aan het uitzoeken.” Ook moet onder meer de vergunningverlening nog geregeld worden, waardoor het vermoedelijk minstens een week duurt voordat het noodapparaat in bedrijf kan worden genomen.

Over de mast van Lopik komt naar verwachting in de loop van zaterdag meer duidelijkheid over hoe groot de schade daar is en wanneer deze zendmast weer kan worden aangezet. De angst bestond dat er giftige stoffen waren vrijgekomen door de brand. “Daarom mochten wij niet naar binnen.” Vrijdagavond zijn er metingen verricht. [Novum/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten