Zendmast Lopik weer deels in gebruik [Update5]

De zendmast bij Lopik die vrijdag werd uitgeschakeld na een brandje, is weer deels in gebruik genomen. Dat zei een woordvoerder van mastbeheerder Novec maandagochtend op Radio 1. Radio 3FM was rond middernacht als eerste weer te beluisteren. “In de loop van de ochtend moeten ook andere zenders die van de mast gebruikmaken weer te ontvangen zijn.”

Door de brand was schade ontstaan aan een aantal kabels, waarna de mast in het Utrechtse IJsselstein uit voorzorg buiten gebruik werd gesteld.

Daardoor waren enkele zenders in delen van het land niet te beluisteren via de ether. De kabels zijn in het weekeinde vervangen.

Mast Hoogersmilde ontmanteld
De mast in het Drentse Hoogersmilde die vrijdag deels instortte na een brand kan voorlopig nog niet in gebruik worden genomen. De mast wordt vanaf maandag ontmanteld. Die werkzaamheden gaan drie tot vier weken duren. Deze week wordt een noodmast in Assen op het terrein van de Johan Willem Frisokazerne geplaatst die het werk van de mast bij Hoogersmilde moet overnemen.

Rampenzender
Omdat Radio 1 en RTV Drenthe de functie van rampenzender vervullen is door het AT prioriteit gegeven aan het in de lucht krijgen van deze zenders. Vrijdagmiddag is om die reden frequentie 747AM landelijk ingezet voor Radio 1. RTV Drente was zaterdagochtend op alternatieve opstelplaatsen weer te beluisteren. Op zaterdagmiddag heeft Agentschap Telecom toestemming gegeven om hiervoor in Meppel een frequentie in te zetten uit een van de teruggevallen FM-pakketten.

Afgelopen dagen is hard gewerkt door alle betrokken partijen om de radiozenders van Smilde weer in de lucht te krijgen. Hiervoor zijn alternatieve opstelplaatsen gezocht. Er zijn zenders bijgeplaatst in onder andere Tjerkgaast, Irnsum en Groningen.

Ook voor de zenders die uit zijn gezet in Lopik is gezocht naar tijdelijke alternatieven. Zo is voor Radio 1 Hilversum in gebruik genomen. Maandagmiddag zal daar Lelystad bijkomen. Op dit moment zijn een aantal zenders al met laag vermogen in gebruik genomen. In de loop van de week wordt geprobeerd alle zenders daar weer met vol vermogen aan te kunnen zetten.

Tijdelijke frequenties
Het gebrek aan hoogte van de alternatieve opstelpunten en het lagere vermogen waarmee uitgezonden wordt heeft echter tot gevolg dat de ontvangst nog niet overal even goed is. Agentschap Telecom is samen met de operators bezig een overzicht te maken van de tijdelijke frequenties, locaties en verzorgingsgebieden.

Onafhankelijk onderzoek
De Nederlandse Publieke Omroep wil ook een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de branden in de zendmasten bij Lopik en Hoogersmilde. Ook de NPO wil weten hoe het heeft kunnen gebeuren.

Werkzaamheden aan zendmast
De eigenaren van de televisietoren in Hoogersmilde, Novec en Alticom, zijn maandagochtend begonnen met het opruimen van de brokstukken rond de zendmast. De werkzaamheden aan de zendmast worden uitgevoerd door hijs- en transportbedrijf Mammoet. De toegangsweg naar de toren wordt ook verstevigd, zodat kraanwagens bij de mast kunnen komen.

Technisch onderzoek
Dinsdag wordt met zeecontainers een bovengrondse tunnel naar de toren aangelegd, zodat de mast zonder gevaar kan worden benaderd voor technisch onderzoek. Een gebied in een straal van 300 meter rond de toren blijft de komende dagen verboden terrein. De recherche kan naar verwachting woensdag beginnen met het onderzoek in de deels ingestorte zendmast van Hoogersmilde. Donderdag begint het hijsen en vervoeren van de diverse afgebroken stukken van de mast.

KPN stopt met het opschroeven van de capaciteit van omliggende masten van de door brand getroffen toren in Hoogersmilde (Drenthe) om de ontvangstproblemen van Digitenneklanten te verhelpen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts een kleine groep gebaat zou zijn bij de oplossing.

Gerbrandytoren in IJsselstein
Van der Hoeven, directeur van Broadcast Partners, en beheerder van zendapparatuur zegt dat de schade door de brand aanzienlijk is. Het zou vrijdag in de vroege uren een klein brandje zijn geweest, maar de schade is duidelijk zichtbaar.

Volgens Van der Hoeven is de brand pas bij een inspectie rond tien uur ontdekt en vanzelf uitgegaan. Uit onderzoek moet duidelijk worden hoe de herstelwerkzaamheden verlopen. De Gerbrandytoren is sinds maandagmiddag weer volledig operationeel. [RadioWereld.NL/Novum]

Gerelateerde berichten