Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van 2011

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2011 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Het was opnieuw een roerig jaar. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje.

Terugkeer
In januari werden kijkers van Goede Tijden Slechte tijden getrakteerd op een striptease van Ruud de Wild. De Radio 538 deejay ging uit de kleren tijdens het vrijgezellenfeest van Charlie. Bij 538 kijken ze overigens terug op een succesvolle terugkeer van De Wild, want na een paar manden was hij alweer marktleider in de middag.

Een terugkeer die volledig flopte was die van Robert Jensen op de radio. In februari werd de deejay namelijk door Radio Veronica op straat gezet. Jensen presteerde het om zijn ochtendshow met grote regelmaat van tevoren op te nemen, wat zorgde voor sterk dalende luistercijfers. Het vertrek van Jensen zorgde ervoor dat er weer een nieuwe ochtendshow op Veronica kwam. Patrick Kicken mocht het opnieuw proberen, maar trok het vroege opstaan niet en dus werd opnieuw een beroep gedaan op Rick van Velthuysen.

John de Mol
De televisiestations van SBS werden in de etalage gezet. In april werd bekend dat De Mol samen met Sanoma SBS overneemt. Voor de Mol betekent het overigens veel werk aan de winkel, want de SBS-zenders kampten ook in 2011 met tegenvallende kijkcijfers. Zo werd Secret Story op Net 5 alles behalve het succes waarop gehoopt werd. Een bittere pil, want Net 5 had voor dit programma nieuwe afleveringen van onder meer De Co-assistent en Verborgen Gebreken laten schieten. Op SBS 6 werden onder meer de Sing-Off, De afvallers XXL en Je leven op de rit van de buis gehaald. Ook het beste Idee van Nederland verhuisde van uitzenddag.

Doordat John de Mol deels eigenaar is geworden van SBS moest hij zijn aandeel in RTL verkopen. Hierdoor krijgt hij Radio 538 en Radio 10 Gold terug. Ook Slam FM, dat in april door RTL werd gekocht, gaat naar Talpa. Radio 538 organiseerde voor de allerlaatste keer het grootste Koninginnedagfeest op het Museumplein. Onlangs kreeg de zender van de gemeente Amsterdam te horen niet langer meer welkom te zijn in de binnenstad.

FM-vergunningen
De vergunningen van de commerciële landelijke en regionale radiostations werden verlengd. Voorwaarde is wel dat de zenders gaan investeren in Digital Audio Broadcasting (DAB). Ook de leegstaande kavels A7 en A8 gingen onder de hamer. A8 ging terug naar Arrow Jazz FM, dat het nu onder een andere BV probeert. A7 bleef onverdeeld, omdat de enige aanvrager niet zou voldoen aan de eisen.

De lokale omroep FunX in de vier grote steden haalde ook regelmatig het nieuws. Eerst omdat het mogelijk zijn frequenties kwijt raakt en daarna omdat het een frequentie in Eindhoven kaapte. Ook overwogen verschillende gemeentes om de subsidie aan FunX stop te zetten. Op zich niet vreemd, want het station leek zat geld te hebben. Genoeg zelfs om één van de duurste media-advocaten op Radio.NL af te sturen, terwijl een simpel telefoontje ook had gekund. Het hielp echter niet. Ook verloor FunX het kort geding over de verlenging van de landelijke FM-licenties. De directie van het multiculturele station werd daarom onlangs aan de kant gezet.

Zendmasten
Een onderwerp dat het afgelopen half jaar als een rode draad door het medianieuws liep waren de problemen met de zendmasten Lopik en Smilde. Op 15 juli stonden beide zendmasten in brand waardoor veel radiostations niet of slecht via de ether te ontvangen waren. Lopik ging na een paar dagen, zij het met minder vermogen, weer aan. Smilde stortte echter in en moet herbouwd worden.

Inmiddels is de ontvangst in Midden-Nederland weer grotendeels hersteld. In Noord-Nederland gaan de problemen nog altijd door en wordt middels tijdelijke steunzenders geprobeerd de dekking te herstellen.

Kort
Natuurlijk gebeurde er meer. Een beknopt overzicht. Dit was het Nieuws keert terug bij RTL4, nadat de TROS het programma van de buis had gehaald. Holland Sport met Wilfried de Jong stopte. Serious Request van 3FM zamelde dit jaar een recordbedrag van 8,6 miljoen euro in. Radio 2 moet meer Nederlandse muziek draaien. Eerst weigerde de NPO, maar nu lijkt het toch overstag te gaan. Wild FM Hitradio en Hotradio kwamen in andere handen. En Ben Saunders wint de allereerste editie van The Voice of Holland. Het tv-programma is nu wereldwijd een succes.

Relletjes
Buiten het vertrek van Jensen bij Veronica waren er meer relletjes in medialand. Jeroen van Inkel kwam in mei in opspraak na grap over dood van de Belgische wielrenner Wouter Weylandt. In december kreeg diezelfde Van Inkel het aan de stok met Bart van Leeuwen. De ‘Kerstplaat en zijn verhaal’ van Q lijkt namelijk te veel op de ‘Plaat en zijn verhaal’ van Veronica. Onlangs waren Beau van Erven Dorens en Ruud de Wild het gesprek van de dag, nadat Beau Ruud live op de radio had uitgescholden.

Ook Giel Beelen mag niet ontbreken in het lijstje. Hij werd in januari opnieuw van de weg gehaald. Dit keer omdat hij niet van zijn mobiele telefoon kon afblijven. Uiteraard deed de deejay er weer zeer luchtig over. Dit in tegenstelling tot Slam FM collega Ivo van Breukelen, die in september van weg af raakte nadat hij dronken achter het stuur zat. Van Breukelen trok live op de radio het boetekleed aan.

Jubilea & Prijzen
Dit jaar waren er ook weer de nodige feestjes. Zo vierde de Arbeidsvitaminen zijn 65e verjaardag. RTL Z bestond 10 jaar en 100%NL vijf jaar. Coen en Sander doen het al vijf jaar samen op 3FM, terwijl De Wereld Draait Door zijn 1000e uitzending vierde.

Voetbal International won dit jaar de Gouden Televizier ring. Een mooie opsteker voor René van der Gijp, die nog altijd ziek thuis zit. Petra Grijzen kreeg de allerlaatste Radiobitch Award. Ekstra Weekend won de Gouden Radioring, BNR de Marconi Award voor beste radiozender en Ali B de Gouden Loeki voor zijn reclame voor T-Mobile.

Transfertombola
Diverse deejays en presentatoren wisselden dit jaar van werkgever. Een greep uit de lange lijst: Armin van Buuren van Slam naar 538, Chantal Jansen van de Avro naar RTL, Ferry Corsten van Fresh FM naar Slam FM, Tiësto van 538 naar 3FM, Jeroen van de Boom van RTL naar SBS6, Harry Vermegen van SBS6 naar RTL7, Eva Jinek van de NOS naar WNL, Merel Westrik van AT5 naar WNL, Aicha Marghadi van AT5 naar de NOS, Sandra Schuurhof van RTL naar SBS6 en Petra Grijzen van WNL terug naar BNR. Datzelfde BNR kreeg versterking van Ruud Hendriks en Bas Westerweel.

Michael Pilarczyk maakte zijn comeback op de radio en had een zomerbaantje bij 538. Bij datzelfde Radio 538 vertrokken Lindo Duvall en Niels Hoogland. Duvall ging enige tijd later aan de slag bij Radio Decibel. Florent Luyckx ging aan de slag als opvolger van Hoogland bij 538. Ellemieke Vermolen moest het veld ruimen bij SBS6.

Afscheid
Diverse radio- en televisiestations verdwenen dit jaar. Zo werd de stekker getrokken uit City FM in Noord-Nederland en vervangen door Arrow Classic Rock Noord. In Noord-Brabant verdwenen XFM Hitradio en Radio Royaal. Laatstgenoemde werd vervangen door Radio Oranje Nationaal. Datzelfde lot onderging Keizerstad FM in september. In diezelfde maand werd ook TMF begraven, terwijl een maand later Kink FM en Radio Neerlandio verdwenen.

Helaas verdwenen er ook een aantal iconen uit de radio- en televisiewereld. Zo overleed in maart Martin Banga, directielid van Sky en voorzitter van de VCR. In juni werd afscheid genomen van Willem Duijs, gevolgd door John Kraaijkamp in juli en Gregor Frenkel Frank in oktober. Soapmoeder Olga Madsen overleed in december, net als Joop Koopman.

Buitenland
Ook elders in de wereld gebeurde genoeg. Zo is Capital FM sinds januari ook buiten Londen op FM te ontvangen. Daarnaast werd de dakloze radiodeejay Ted Williams een ware hit op internet en was er muiterij bij het Franse Skyrock. Maar ook opmerkelijke acties zorgden voor nieuws. Zo gaven radiostations een Oekraïense vrouw en een baby weg. Een Duits radiostation organiseerde het WK Naaktrodelen. Eveneens in Duitsland werd weerman Jörg Kachelmann vrijgesproken van verkrachting. Thomas Gottschalk nam afscheid van Wetten Dass.

Opmerkelijk was ook het verhaal van een Duitse verslaggever die verslag deed van een moord waarvan hij later zelf verdacht werd. Shockjock Howard Stern werd benoemd tot derde jurylid van America’s Got Talent.

Een nieuw jaar
Ook in 2012 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. Dit jaar zelfs 366 dagen. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden. Grote vraag is bijvoorbeeld wat gaat John de Mol voor veranderingen doorvoeren bij de SBS stations.

Daarnaast wordt de zendmast van Smilde momenteel met man en macht herbouwd. Ook wordt een poging gedaan om kavel A7 opnieuw te verdelen en gaan de commerciële stations van start met de voorbereidingen om uit te gaan zenden via DAB.

Maar ook hier op Radio.NL gaat in het nieuwe jaar het nodige veranderen. Wat precies blijft nog even geheim. De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2012! [RS/Radio.NL]