Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe zendmast Hoogersmilde dit weekend in gebruik

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag in gebruik genomen. De mast werd 15 juli 2011 door brand verwoest. Opmerkelijk is dat op exact dezelfde dag een brand in de zendmast in Lopik heeft plaatsgevonden. Gezamenlijk zorgden deze incidenten voor een langdurige verstoring van de landelijke etherontvangst, tot grote teleurstelling van miljoenen trouwe radioluisteraars.

De problemen met de ontvangst van radio en televisie in het noorden van het land moeten met de nieuwe mast helemaal voorbij zijn. De zendmast in de Drentse plaats stortte vorig jaar bij de brand gedeeltelijk in. Ongeveer 26 duizend mensen in de noordelijke provincies konden daardoor enkele dagen geen televisie kijken en hadden geen radio-ontvangst.

Noodmast Assen
Kort na de brand werd in Assen een noodmast geplaatst. Ook omringende zendmasten vingen de functie van de mast in Hoogersmilde deels op. Volgens een woordvoerder van zenderexploitant Broadcast Partners kunnen de noodvoorzieningen na vrijdagnacht uit.

Volgens de zegsman is de ontvangt voor radioluisteraars en tv-kijkers in de noordelijke provincies vanaf het weekend beter dan voor de brand. “Een voordeel van de brand is dat we bij de herbouw van de mast verbeteringen hebben kunnen aanbrengen.”

In oktober 2011 werd gestart met de reparatie van de mast, die eigenlijk 1 augustus 2012 al klaar had voor gebruik had moeten zijn. Door onder andere slecht weer liepen de werkzaamheden echter anderhalve maand uit.

Radiostations die gebruik maken van de zendmast Hoogersmilde zijn: Radio 2 (88.0 FM), 3FM (88.6 FM), BNR (89.6 FM), Arrow Jazz FM (90.5 FM), Radio Drenthe (90.8 FM), Radio 1 (91.8FM), 100% NL (94.2 FM), Radio 4 (94.8 FM), Slam FM (99.6 FM), Sky Radio (101.0 FM), Q-music (100.4 FM), 538 (102.2), Radio Veronica (103.2 FM).

Arrow Classic Rock Noord (98.7 FM) en RADIONL (97.1 FM) gaan pas maandag om en Digitenne pas op 25 september.  [Radiowereld.NL]