Advertenties blijven op TMG drukken

Telegraaf Media Group (TMG) heeft in het derde kwartaal een licht lagere omzet geboekt. Acquisities compenseerden voor de daling in de opbrengsten uit advertenties. Het Amsterdamse mediaconcern zei vrijdag ‘op stoom’ te komen met de uitrol van de strategie om meer in te zetten op online activiteiten.

“De crossmediale strategie begint resultaat op te leveren”, zegt topman Herman van Campenhout. “Het is helder dat wij desondanks nog steeds last hebben van de ongekende crisis op de printadvertentiemarkt, die groter is dan wij vorig jaar verwachtten. Dat zal ook niet snel veranderen, print is immers onze grootste activiteit.”

De omzet daalde in de driemaandsperiode met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 139 miljoen euro. De inkomsten uit advertenties daalden daarbij met ruim twaalf procent tot 48 miljoen euro. De inkomsten uit oplages stegen juist met zes procent. TMG nam afgelopen kwartaal de Nederlandse editie van gratis krant Metro en het Franse spelletjesconcern Megastar over.

De online activiteiten lieten een omzetgroei van drie procent zien. Zonder het sociale netwerk Hyves mee te rekenen, dat het steeds meer moet afleggen tegenover Facebook, steeg de online omzet zelfs met twintig procent. Afgelopen maandag kondigde het bedrijf de koop aan van Zoomin.TV Nederland om ook op het gebied van online video’s te groeien.

Bij Skyradio Group zijn de luistercijfers van de voor omzet en resultaat belangrijkste stations, Sky Radio 101 FM en Radio Veronica, wederom gestegen. Echter, door de voortdurende druk op de mediabestedingen in de radiomarkt (-10,9% t.o.v. het derde kwartaal 2011) kan deze stijging in de luistercijfers vooralsnog onvoldoende worden omgezet in extra inkomsten.

Door aanhoudende slechte advertentiemarkt daalde het resultaat voor afschrijvingen, rente en belasting met 28 procent. De daling is echter minder groot dan de min 48 procent in de eerste helft van het jaar. Onder de streep resulteerde een winst van zeven miljoen euro, ruim twee derde lager dan de 22,5 miljoen een jaar eerder. Volgens TMG is dat het gevolg van een lager resultaat uit Prosiebensat.1. Een jaar geleden werd daar nog een boekwinst gehaald op de verkoop van de activiteiten in Nederland en België. [Novum/Radio,NL]