Het Radio.NL jaaroverzicht van 2012

Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2012 is bijna ten einde. De afgelopen 366 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Ook in 2012 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje.

Ophef
In januari wist de Sky Radio Group al gelijk de aandacht te trekken. Ze werd directeur Ab Trik plotseling aan de kant gezet wegens ‘een verschil van inzicht over het te voeren beleid’. Philip Alberdingk Thijm volgde hem op bij Sky, terwijl 538 directeur Jan-Willem Brüggenwirth de VCR gaat leiden.

De AVRO zette na 20 jaar Leo de Haas aan de kant als presentator van Blik op de weg. De omroep schoof ‘meer AVRO-gezicht’ Frits Sissing naar voren als nieuwe presentator.

538 Was niet langer welkom op het Museumplein in Amsterdam. Burgemeester Van der Laan wilde het Koninginnedagfeest liever ergens ver buiten het centrum wegstoppen. 538 Besloot het feest daarop maar helemaal af te blazen.

Het ziekenhuis VUmc in Amsterdam, RTL4 en Eyeworks komen in het nieuws door het nieuwe programma ’24 uur tussen leven en dood’. Het programma zou de privacy van patiënten hebben geschonden en werd na één aflevering al van de buis gehaald.

Mart Smeets haalde tijdens de Olympische Spelen de woede van vele kijkers op de hals nadat hij volleybalster Manon Flier nog even flink had ingewreven dat ze de spelen gemist had. Er werd zelfs een actie gestart om Smeets te ontslaan.

Ook tussen omroepen zelf was het niet altijd koek en ei. Zo was de KRO boos op de VARA, omdat deze tijdens een uitzending van DWDD zonder toestemming beelden van Boer zoekt Vrouw zou hebben gebruikt. Als straf mochten Arie Boomsma en Yvon Jaspers enige tijd niet uitschuiven naast Matthijs.

Henk-Jan Smits dreigde een legertje advocaten van John de Mol achter zich aan te krijgen, nadat hij had geroepen dat de uitslag van The Voice gemanipuleerd zou zijn.

SBS
Meer John de Mol nieuws: De SBS zenders beleefden een roerig jaar. De prestaties waren het beste te omschrijven als een golfslagbad. SBS6 had flinke successen met Sterren Springen, Dokter Tinus en De Lijfshow. Maar daarentegen sneuvelden er weer diverse programma’s voortijdig en lukte het de zender maar niet om een gepast programma voor Beu van Erven Dorens te vinden.

Commotie was er rondom de restyling van Hart van Nederland, waarbij Maureen du Toit, Cilly Cartell en Milika Peterzon het veld moesten ruimen. Henk-Jan Smits besloot uit zichzelf op te stappen bij SBS 6, terwijl Viktor Brand na acht jaar Shownieuws vaarwel zei.

Ook Veronica had het lastig, waarbij het groots aangekondigde The Young Ones het meest in het oog sprong. De ‘Nederlandse versie van The Hills’ verdween al na twee weken van de buis.

Voetbal
Rupert Murdoch deed Hilversum op z’n grondvesten trillen door in augustus de rechten van de Eredivisie te kopen voor een enorm bedrag. De NOS, die terecht bang was de rechten voor de samenvattingen kwijt te maken, startte gelijk met stemmingmakerij. ‘Het bord zou van schoot verdwijnen’ en ‘voetbal zou onbetaalbaar worden voor de Nederlander’. Blijkbaar had de omroep de draaiboeken van enkele jaren geleden, toen Talpa er met de samenvattingen vandoor ging, goed bewaard.

Zendmasten
Ook de zendmasten hielden de gemoederen bezig in 2012. In april werden de herstelwerkzaamheden in Lopik afgerond, waardoor de mast weer op volle kracht kon uitzenden. In Hoogersmilde werd de nieuwe, nog hogere mast, in mei spectaculair met behulp van een helikopter in elkaar gezet. Vier maanden later werd de nieuwe mast in gebruik genomen en was de radio-ontvangst in Noord-Nederland eindelijk weer hersteld.

Ondertussen vlogen zenderexploitant Broadcast Partners en Novec, eigenaar van de stalen mast, elkaar in de haren. Novec publiceerde een eigen rapport waarin alle schuld van de brand bij Broadcast Partners werd neergelegd. Dit tot groot ongenoegen van Broadcast Partners die Novec voor de rechter dreigde te slepen.

Q-music speelde nog enige tijd piraat op 104.1 FM. Het radiostation was ‘vergeten’ om de tijdelijke steunzenders in Arnhem en Zwolle uit te zetten.

Bezuinigingen
Bij de publieke omroep waren vooral de bezuinigingen dagelijks onderwerp van gesprek. Van het eerste kabinet Rutte moest er al een slordige 200 miljoen bezuinigd worden, waardoor omroepen gedwongen moeten fuseren.

Toen Rutte 2 nog eens 100 miljoen extra aan bezuinigingen aankondigde, gingen de hakken bij de omroepen weer in het zand en werd er moord en brand geschreeuwd.

Prijzen, records en jubilea
Over Radio 1 gesproken: het station kreeg tijdens het radiogala de prijs voor beste radiozender van Nederland uitgereikt. Gerard Ekdom kreeg de Gouden Radioring voor zijn programma FF Ekdom, terwijl hij de Zilveren Radioster kreeg voor beste mannelijke deejay. Kristel van Eijk had deze eer bij de vrouwen.

Maar er waren meer prijzen voor Ekdom, want hij won ook de Televizier talent Award. De Zilveren Televisie-Ster mannen ging naar Ali B, terwijl Yvon Jaspers deze prijs bij de vrouwen in ontvangst mocht nemen. Het Klokhuis won de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma.

The Voice of Holland sleepte in 2012 ook de nodige prijzen binnen: Het programma werd de grote winnaar van de Beeld en Geluid Awards en won tevens de Televizier Ring. Edwin Evers kreeg dit jaar twee gouden platen: Eén voor het verzamelalbum Live38XXL en één voor zijn duet met Glennis Grace.

Een record was er dit jaar voor 3FM Serious Request. De benefietactie haalde ruim 12 miljoen euro op. Het record ‘longest radio-dj marathon’ werd eerst verbroken door de Vlaamse deejay Peter van de Veire. Na een paar maanden werd hij echter al overtroffen door de Amerikaanse deejay Tom Berg. Haarlem 105 verbrak het record ‘Langste muziekprogramma, gepresenteerd door een deejayteam’.

RTL 4 deed goede zaken tijdens het EK voetbal, waarbij de kijkcijfers van VI Oranje met de dag stegen. Concurrent NOS moest daarbij het onderspit delven.

Maar er waren meer feestjes die gevierd werden. Zo bestonden 538 en de Amsterdamse stadszender AT5 20 jaar en ging de 10.000e uitzending van langs de Lijn de lucht in. Daarnaast werden Ferry Maat, Tom Mulder, Frits Spits, Felix Meurders allemaal 65 in 2012.

Transfertombola
Diverse deejays en presentatoren wisselden dit jaar van werkgever. Zo ging Jochem van Gelder van NCRV naar SBS6, Bridget Maasland, Eddy Zoëy Patricia Paay en Rick Brandsteder van RTL naar SBS en Frank Dane van 3FM naar 538. Daarnaast keerden een aantal bekenden terug op radio en televisie. Zo gingen Menno Buch en Martin Gaus aan de slag bij RTL. Eddy Keur dook op bij Radio 10 Gold, terwijl Jeroen Kijk in de Vegte bij Radio 2 belandde. Maar ook programma’s verhuisden, want Juize ging van 538 naar zusje Slam FM.

Kort
Natuurlijk gebeurde er meer. Een overzicht: Maurice Verschuuren ging aan de slag bij Arrow Classic Rock Noord. Lindo Duvall ging horizontaal op Decibel. Datzelfde deed Erik de Zwart op Veronica. Hanneke Groenteman raakte uitgeklaard bij Radio Noord-Holland. Nieuwslezer Jan de Hoop liep eerst een lichte hersenschudding op. Later raakte hij oververmoeid. FunX werd gered. Er kwamen plannen om het vrijstaande kavel A7 te veilen, maar vooralsnog is het weer erg stil. Ferry Maat doet in ieder geval niet mee. Luc van Rooij keerde terug op de radio bij Veronica.

Jeroen post sloeg over de kop met zijn auto. AT5 werd overgenomen door RTV Noord-Holland, de AVRO en Het Parool. Martijn Krabbé presenteerde voor één keer weer de Mega Top 50. Janine Abbring raakte gewond tijdens de opnames van Wie is de Mol?, terwijl Sander Lantinga enige tijd rustig aan deed vanwege paniekaanvallen. Anouk gaat naar het Songfestival en de NOS was te laat voor de beëdiging van het kabinet, omdat er nog een reclameblok werd uitgezonden. Ironisch genoeg was de commerciële zender RTL4 wel op tijd.

Afscheid
Diverse radiostations verdwenen dit jaar. Zo werd de stekker getrokken uit Happy Radio, Radio 227 en WET FM. Arrow Jazz FM ging verder als Sublime FM, waar Bas Westerweel de ochtend gaat doen. Radio Hollandio werd PuurNL.

538 Nam afscheid van Froukje de Both, Radio 4 van Maartje van Weegen en CNN van Larry King. Frits Spits stopte met De Strepen van Spits, Peter R de Vries stopte met zijn misdaadprogramma, terwijl RTL de allerlaatste aflevering van de soap As the world turns uitzond.

Helaas overleden er ook een aantal iconen uit de radio- en televisiewereld. In januari ontvielen Jeroen Soer en Piet Römer ons, in maart oud-filelezer Jelles Bode, in juli Max Krukziener van Omroep Brabant, in november oud-omroepster Hannie Lips en in december deejay Ger van den Brink en nieuwslezer Arend Langenberg. National Geographic meldde het overlijden van Prins Friso, maar dit bleek een foutje te zijn.

Buitenland
Elders in de wereld gebeurde er ook genoeg. Zo lag de conservatieve talkshowpresentator Rush Limbaugh maanden onder vuur nadat hij een studente had uitgemaakt voor slet en hoer. Rick Dees werd ontslagen door Hot 92.3 en een slang haalde een radiostation in Australië uit de lucht. Duitsland ging ondertussen verder met de uitrol van verschillende DAB-netten.

De BBC werd in ernstige verlegenheid gebracht door de overleden presentator Jimmy Saville. De ‘kinderheld’ zou zich vergrepen hebben aan honderden kinderen. Twee deejays in Australië waren wereldwijd voorpagina nieuws vanwege hun foptelefoontje naar het ziekenhuis van Kate Middleton. De grap kreeg een onverwachte wending nadat één van de zusters die het telefoontje beantwoorde, zelfmoord pleegde.

Een nieuw jaar
Ook in 2013 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden. Zo wordt het een belangrijk jaar voor digitale radio, want in 2013 starten ook de commerciële radiostations met uitzenden in DAB+. Daarnaast blijft het de vraag wat John de Mol uit de hoed gaat toveren om van SBS alsnog een succes te maken.

Tevens is het de vraag of Sky Radio zijn opmars weet voort te zetten en hoe marktleider 538 hier op gaat reageren. En of Radio 2 en 3FM zich er ook nog mee gaan bemoeien. Radio.NL blijft al deze zaken op de voet volgen.

De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2013! [RS/Radio.NL]