Search
Close this search box.

Protestactie bij Egyptische kranten

Diverse onafhankelijke Egyptische kranten zijn dinsdag niet verschenen uit protest tegen de nieuwe grondwet waar 15 december over gestemd gaat worden. Aan het protest nemen ten minste acht invloedrijke dagbladen deel. Het protest is onderdeel van een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid, die voortborduurt op een staking van Egyptische rechters.

Tv-zenders op zwart
Ook andere bedrijfstakken hebben protestacties aangekondigd. Woensdag gaan enkele private tv-zenders de hele dag op zwart. Voor later dinsdag zijn demonstraties gepland bij het presidentiële paleis in Caëro.

Persvrijheid 
Er is veel kritiek op het voorstel voor de nieuwe grondwet, omdat de rechten van vrouwen en minderheden er niet in worden beschermd. Journalisten menen bovendien dat de nieuwe grondwet de vrijheid van meningsuiting inperkt. Critici hekelen voorts de grotere rol die in de grondwet voor islamitische geestelijken is weggelegd; zo krijgen ze invloed op de rechtspraak.

De controverse rond de grondwet heeft de politieke crisis in Egypte verdiept. Het land is tot op het bot verdeeld. Aan de ene kant staan de Egyptische president Mohammed Morsi en zijn Moslimbroederschap, gesteund door de ultraconservatieve salafisten, aan de andere kant staan de jongerengroepen, liberale partijen en een groot deel van bevolking. [Novum/AP/Radio.NL]