Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van mei 2009

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar het vijfde overzicht van 2009: mei. Daarin onder andere aandacht voor de KX radio, Arrow, buitenlands nieuws, transfertombola, kort nieuws en de luistercijfers.

Voor de verandering beginnen we deze maand met kort nieuws uit de mediawereld.

Kort nieuws
– Een van de slachtoffers die overleden is na de dodemansrit van die malloot die Koninginnedag verstoorde werkte bij de ziekenomroep van Apeldoorn.
– Q-music gaat verhuizen van Hilversum naar Amsterdam.
– Radio 5 verandert op Bevrijdingsdag in Radio Oranje met herinneringen van luisteraars die de oorlog als kind beleefden. Ook zendt de zender de Top 1000 van de jaren ’60 uit.
– Minister Plasterk gaat 60 jonge journalisten betalen om de krantenredacties te verjongen. Trouw heeft de staatsjournalisten al geweigerd.
– Radio 4 doet een Top 400. Van “niet de beste werken, maar in ieder geval de meeste populaire. Werken in ieder geval die u heeft uitgezocht”, aldus Mark Brouwers. Zoooo, dat is geen valse bescheidenheid. Dat is gewoon minachting van de luisteraar.
– Radio 6 krijgt de Jazz Media Award.
– De Gouden Uren op Radio 2 komt in de week van het dramatisch verlopen Songfestival live vanuit Moskou.
– Voor het eerst in 3,5 jaar kregen we weer eens een excelsheetje met gedetailleerde ochtendluistercijfers. Er is heel wat veranderd, maar Edwin Evers staat gewoon nog aan kop. Radio 1 staat op twee, en Sander de Heer handhaaft zich goed op Radio 2 ondanks veel kritiek. 3FM en Q-music zijn flink gestegen.
– 4daagseradio Nijmegen heeft een probleem. Er zijn namelijk niet genoeg vrijwilligers om de boel draaiend te houden. Wie biedt zich aan?
– Vertrekkend Vara voorzitter Vera Keur probeert de hoge salarissen van Vara-presentatoren te verdedigen. De PVV stelt natuurlijk kamervragen.
– Wild FM Hitradio doet niet mee in het normale luisteronderzoek omdat ze dat te duur vinden, maar heeft zelf eens wat onderzoek laten doen door de Hogelschool InHolland. Volgens dat onderzoek is Wild FM de meest beluisterde radiozender in Amsterdam en Noord-Holland, voor 538, Slam FM, Q-music, Veronica, Fresh FM en 3FM.
– Klein relletje bij ‘MogguhRick’ op Veronica. Rick van Velthuysen is voor één keer niet de man van de morgen. Erik-Jan Rosendahl doet alsof hij een autoruit ingooide op de radio en wordt prompt in de boeien geslagen door wat nerveuze politie.
– 3FM besteed heel veel aandacht aan Pinkpop en het eindexamen. En Giel Beelen wordt de op 7-na irritantste Nederlander.
– Armin van Buuren krijgt twee uur zendtijd uitbreiding op Slam FM, waar Novum vanaf nu het nieuws verzorgt.
– De jinglenerds van het Genootschap Jingles en Tunes hebben weer een CD uitgebracht. Deze keer met alle PAMS jingles die door de Ncrv, Tros, Radio 10 Gold en Veronica naar Nederland zijn gehaald.
– Een klein relletje bij Decibel. Het model dat ze door de hele Randstad op billboards geplakt hebben blijkt niet betaald te zijn. Hierdoor blijkt dat het onduidelijk is wie de baas is bij Decibel. Goed nieuws is dat de Weekendmix flink gedownload wordt, en grote namen als Tiësto en Armin van Buuren achter zich laat in de iTunes downloadlijst.
– Classic FM speelde weer eens een dag klassieke muziek die ook in popmuziek gebruikt is.

Countdowntown Café
– KX Radio heeft het goede idee om het programma ‘Countdown Café’ weer in ere te herstellen. Kees Baars was net met de failliete boedel van Arrow op straat gesmeten, dus zelfs dat was geen probleem. SBS is echter flauw en verbiedt KX Radio om de naam ‘Countdown Café’ te gebruiken. Nou, dan doen wij het toch in de podcast? SBS heeft die rechten omdat het de eigenaar van de TV-zender Veronica is. KX hernoemt het programma prompt ‘Downtown Café’. Het wordt gepresenteerd door Kees Baars en Fred Siebeling, die Alfred Lagarde vervangt omdat die overleden is.

Transfertombola
– Peter Snijders komt terug bij Radio 10 Gold. Hij zat van 2004 tot 2007 ook al bij 10.

Buitenlands nieuws
Verenigd Koninkrijk
– De BBC censureert voortaan de radioshow van Jonathan Ross. Omdat zijn uitspraken na de omstreden ‘Sachsgate’ continue onder een vergrootglas worden gelegd en dat veel kritiek oplevert, heeft de omroep besloten dat de show niet langer meer live mag zijn.
– Global Radio verkoopt acht lokale radiostations in de Engelse Midlands. Onder andere BRMB in Birmingham en enkele Gold-edities gaan naar Phil Riley, die zijn mediacarrière ooit als stagiair bij BRMB begon.

Denemarken, Zweden en Noorwegen
– Veranderingen bij SBS Radio in Scandinavië. In Denemarken wordt de stekker uit de rockzender ‘Radio City’ getrokken.
– In Zweden daarentegen krijgt rock juist meer ruimte. Het radiostation ‘Rock Klassiker’ neemt hier enkele frequenties van de urbanzender ‘The Voice’ over.
– In Noorwegen is het einde van ‘The Voice’ geheel in zicht. Hier werden alle deejays ontslagen.

Verenigde Staten
– Clear Channel besloot om nog maar eens 960 medewerkers op straat te zetten, waaronder diverse deejays. De lege plekken worden gevuld met meer netwerkprogramma’s en voicetracks. Daarnaast is Clear Channel ook gestart met de implementatie van landelijke playlists.
– In Los Angeles is een ware CHR oorlog aan de gang tussen KIIS FM en Amp Radio. Laatstgenoemde snoept in een rap tempo luisteraars af van KIIS.
– Het smooth jazz format verdwijnt uit steeds meer grote steden. In San Francisco maakt KKSF plaats voor The Band, terwijl in Chicago WNUA vervangen wordt door het Spaanstalige Mega 95.5.
– Komiek Jay Leno presenteert op 29 mei na 17 jaar zijn allerlaatste Tonight Show voor NBC.

Arrow falliet
Het blijft een unicum, zo’n consortium dat wegens wanbetaling uit de lucht gehaald wordt. In het begin van de maand vragen Rockit BV en Crosspoints BV, de bedrijven achter de zenders officieel faillissement aan. Vrijwel direct daarna steken geruchten de kop op dat Ad Ossendrijver de zenders een doorstart wil laten maken. Halverwege de maand gaat echter de complete inboedel in de verkoop. Van de stoel achter het mengpaneel tot de AM vergunning. Tegen het einde van mei gooit Ziggo als eerste kabelboer Caz van de kabel. Later verdwijnen Arrow Classic Rock en Jazz her en der. Op het randje van de maand wordt bekend dat Ad Ossendrijver de hele inboedel opkoopt om door te starten op de kabel.

Luistercijfers
De luistercijferhitslijst wordt flink korter omdat Arrow Classic Rock, Arrow Jazz en Caz uit het onderzoek gehaald worden. Hierdoor stijgt vrijwel iedereen die onder Arrow Classic Rock stond. Radio 538 staat nog steeds boven aan.

Raarrrrrr…
In een reclame op de lokale omroep van Gasteren wordt aangekondigd “dat Gasteren helemaal uit haar dak gaat met het spectakel Radio.NL met drie live artiesten.” Wiewatwaar? Wij met die live artiesten? Nee, dat zijn wij niet. Dat zijn die gasten van RADIONL zonder punt. Tja, dat krijg je als je een computer je nieuws laat voorlezen. Wij zijn Radio.NL: wij hebben een punt! Zij niet. Zo moeilijk is het niet.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand. [VRR/RS]