Search
Close this search box.

Egypte laat Nederlandse journalist vrij

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is weer op vrije voeten. De maandagvond opgepakte correspondente van onder meer BNR Nieuwsradio werd dinsdagmiddag weer vrijgelaten. Rena Netjes, die ook werkt voor Omroep Max, het Parool en de KRO, werd aangehouden door bewoners van de Egyptische hoofdstad Caïro, die haar overdroegen aan de politie. Ze werd in een cel gezet op verdenking van spionage, liet de Nederlandse ambassade in Caïro weten.

“Iemand heeft een stel leugens over mij opgesteld en de rechter trapt er gelukkig niet in”, zei Netjes tegen Eenvandaag. “Ik heb heel veel hulp gehad en denk dat achter de schermen druk is gezet. De ambassadeur heeft mij geholpen en die ga ik straks bedanken. Als ze een buitenlander hier vasthouden, dan is het toerisme hier helemaal klaar natuurlijk.”

De Egyptische regering heeft burgers in televisiespotjes gewaarschuwd niet met buitenlanders te praten, omdat die spionnen zouden kunnen zijn. Vorige maand moedigden de autoriteiten burgers aan om mensen die de wet overtreden op te pakken.
 
Netjes, die is ondervraagd, zei eerder op de dag tegen de landelijke radiozender BNR Nieuwsradio te vrezen dat de politie de Egyptenaren gelooft die denken dat ze een gevaar voor de staatsveiligheid is. Op het moment dat ze werd aangehouden was Netjes bezig een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte te maken. [Novum/Radio.NL]