Search
Close this search box.

Recorddrukte in ether tijdens troonswisseling in Amsterdam

Het wordt dinsdag ook druk in de ether rondom de Dam. Nog nooit in de Nederlandse geschiedenis is op zo’n kleine ruimte zo intensief gebruikgemaakt van de ether. In totaal zijn ruim driehonderd vergunningen toegekend om gebruik te maken van etherfrequenties tijdens de troonswisseling in Amsterdam. Dat meldt het Agentschap Telecom. Amsterdam krijgt zelfs een speciale evenementenzender op 103.6 FM.

Het betreft onder meer aanvragen van binnen- en buitenlandse omroepen, politie en ambassades. Om te zorgen dat alle signalen van videoverbindingen, draadloze microfoons, portofoons en smartphones in de ether elkaar niet verstoren, gaf het agentschap meer vergunningen uit. Vorig jaar ging het om 25 aanvragen. “Er is grote aandacht uit het buitenland, veel beveiliging en alleen de NOS gebruikt dit jaar al drie keer meer capaciteit voor de uitzending”, verklaart de zegsvrouw de drukte.

Het agentschap houdt tijdens de troonswisseling contact over het telefoonverkeer en de oproepen naar het alarmnummer 112 met telecomaanbieders. Zo kan tijdig extra capaciteit worden ingezet. “Honderd procent garantie dat het goed gaat heb je echter nooit”, aldus de zegsvrouw.

Om mobiele netwerken te ontlasten heeft het agentschap geadviseerd bepaalde apps niet te gebruiken, zoals de drukte-app van de politie. Verder mogen amateurradiomakers geen gebruik maken van de zogeheten ‘amateurband’ in de regio Amsterdam. Deze frequenties zijn die dag bestemd voor het versturen van videobeelden door omroepen.

Enkele vergunninghouders van frequenties, hoofdzakelijk T-Mobile en defensie, hebben hun frequentie vanwege de verwachte drukte tijdelijk afgestaan. T-Mobile had al een etherfrequentie bemachtigd voor een 4G-netwerk in Amsterdam, maar gebruikt die nog niet. Klanten van de telecomaanbieder kunnen ondanks het afstaan van een deel van de frequentie dus gewoon bellen en gebruikmaken van internet.

Inspecteurs zijn dinsdag aanwezig in Amsterdam om erop toe te zien dat geen illegaal gebruik wordt gemaakt van de ether. Zogeheten ‘jammers’, apparatuur die het telefoonverkeer verstoort, wordt dan direct in beslag genomen.

Agentschap Telecom, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, noemt de organisatie een uitdagende klus, vooral omdat de communicatie zich afspeelt op een gebied van enkele vierkante kilometers. [Radio.NL/Novum]
 

Gerelateerde berichten