Zoek
Sluit dit zoekvak.

RTV Rijnmond gaat reageerders streng monitoren

Rijnmond.nl, de website van de publieke omroep RTV Rijnmond stapt met ingang van deze week af van de mogelijkheid om anoniem deel te nemen aan discussies op de website. Iedereen die zijn mening wil geven over het nieuws of commentaar wil leveren op reacties van anderen, moet zich eerst registreren. RTV Rijnmond wil geen scheldpartijen meer op de website.

Het besluit is genomen na voortdurende en structurele schendingen van de gangbare regels van fatsoen door een kleine groep bezoekers. Dat leidde uiteindelijk tot een sfeer in de reactieforums die RTV Rijnmond niet voor zijn rekening kan en wil nemen.

Lang heeft de hoofdredactie van RTV Rijnmond het zonder beperkingen kunnen reageren gezien als een groot goed. Het past in de missie van de omroep een laagdrempelig podium te bieden voor maatschappelijke discussie. Maar RTV Rijnmond wil geen platform bieden voor ongenuanceerde scheldpartijen en beledigingen aan het adres van andere bezoekers, mensen en instanties die in onze berichtgeving figureren.

RTV Rijnmond maakt voortaan gebruik van het professionele discussieplatform van het Amerikaanse bedrijf Disqus. Gerenommeerde nieuwsorganisaties als CNN, Bloomberg en  Fortune gebruiken dit systeem ook. De software stimuleert communityvorming en kwaliteitsreacties. Geregistreerde bezoekers kunnen bijvoorbeeld het commentaar van anderen een waardering geven (positief en negatief). Weggestemde reacties worden niet meer getoond.

Mensen die regelmatig hoog gewaardeerde reacties plaatsen, krijgen een aparte status binnen de groep van bezoekers die deelneemt aan de discussies op de site: ze krijgen de titel ‘topgebruiker’.

Bezoekers kunnen met hun account niet alleen deelnemen aan de discussies op rijnmond.nl, maar ook bijdragen leveren op alle andere sites die Disqus gebruiken. Desgewenst kunnen ze hun Disqus-account koppelen aan hun accounts bij social media als Facebook en Twitter. Discussies zijn makkelijk te delen met deze en andere social media.

De redactie heeft de beschikking over een uitgebreide set moderatietools, waarvan banning op basis van IP-nummer, mailadres en gebruikersnaam er eentje is.

Disqus wordt in eerste aanleg zo ingeregeld dat reacties en commentaar zonder goedkeuring vooraf op de site worden getoond. Indien noodzakelijk kan moderatie vooraf plaatsvinden, wat betekent dat bijdragen eerst door de redactie goedgekeurd moeten worden voordat ze op de site worden getoond. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten