Zoek
Sluit dit zoekvak.

Angelina Jolie onderging preventieve borstamputatie

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderden. Dat schrijft ze in een opiniestuk in de New York Times, waarin ze haar keuze toelicht.

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen. Dat schrijft ze in een opiniestuk in The New York Times, waarin ze haar keuze toelicht.

Jolie wijst erop dat haar moeder na een tienjarige strijd tegen borstkanker op 56-jarige leeftijd overleed. “Ze hield het lang genoeg vol om haar eerste kleinkinderen in haar armen te houden, maar mijn andere kinderen zullen nooit ervaren hoe liefdevol ze was.”

Jolie’s kinderen hebben haar gevraagd of hetzelfde met haar kan gebeuren. “Ik heb ze altijd gezegd dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, maar de waarheid is dat ik een sterk verhoogde kans op borstkanker en eierstokkanker heb.” De kans op borstkanker werd op 87 procent geschat en die op eierstokkanker op vijftig procent.

Toen de actrice dit te horen kreeg, besloot ze het risico ‘zo klein te maken als ik kon’. “Ik besloot bij de borsten te beginnen omdat het risico op borstkanker hoger is dan het risico op eierstokkanker.”

Op 27 april kwam er een einde aan de medische procedure die er bij de borstamputatie komt kijken. “Ik heb het voor mezelf kunnen houden en ben doorgegaan met mijn werk. Ik schrijf er nu over omdat ik hoop dat andere vrouwen hier baat van kunnen hebben.” De actrice wijst erop dat mensen niet weerloos zijn tegen kanker en zelf actie kunnen ondernemen.

Het onderhuidse weefsel van de borsten van Jolie is inmiddels vervangen door implantaten. “De laatste jaren is grote vooruitgang geboekt en de resultaten kunnen prachtig zijn.” De beslissing om haar borsten te laten verwijderen was volgens haar niet gemakkelijk, ‘maar ik ben blij dat ik hem heb genomen’. De kans dat Angelina borstkanker krijgt is gedaald van 87 procent naar vijf procent. “Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet bang hoeven te zijn dat ze mij verliezen aan borstkanker.”

Jolie schrijft verder dat ze boft met haar partner Brad Pitt, die haar steunt. “Iedereen met een vrouw of vriendin die dit doormaakt moet weten dat hij een belangrijke rol bij deze ingreep speelt.” Ze roept vooral vrouwen bij wie borstkanker in de familie voorkomt op na te gaan hoe groot de kans is dat zij het zelf krijgen.

De test hiervoor kost in de Verenigde Staten drieduizend dollar. “Dat blijft voor veel vrouwen een obstakel”, schrijft de actrice. Ze hoopt vrouwen te overtuigen die uit vrees met een voortdurende angst te leven niet willen weten of ze een verhoogde kans op kanker hebben. “Ik hoop dat ze hierdoor weten dat ze mogelijkheden hebben.”

[NOVUM]