Search
Close this search box.

Griekse politiek praat verder over publieke omroep

De Griekse coalitiepartijen praten woensdag verder over de sluiting van de Griekse publieke omroep ERT. Premier Antonis Samaras sloot de zender vorige week, maar een rechter oordeelde deze week dat de sluiting onwettig was. Desondanks staat de ERT nog steeds op zwart.

Samaras sprak eerder deze week al met zijn coalitiepartners van de sociaaldemocratische Pasok en van Democratisch Links over de situatie. Deze twee partijen zijn fel gekant tegen de sluiting van de ERT. Alle 2700 werknemers van de omroep kwamen vorige week op straat te staan.

Een woordvoerster van Pasok eiste woensdag dat ERT onmiddellijk weer gaat uitzenden, iets waar de Griekse rechter eerder deze week al opdracht toe gaf. “Het is vrij simpel”, zei de woordvoerster. “Er is een fout gemaakt en die moet worden rechtgezet. Het vergt moed om een fout te herstellen. Maar het is nodig. Het is onacceptabel dat een gekozen regering een gerechtelijk bevel negeert.”

Journalisten en mediavakbonden hebben woensdag een rechtszaak aangespannen tegen de Griekse ministers van financiën en media wegens het schenden van een gerechtelijk bevel. De twee grootste vakbonden van Griekenland zijn van plan later woensdag te protesteren bij het hoofdkantoor van de ERT, even buiten Athene. Ook in andere steden staan protesten gepland rond 17.00 uur Nederlandse tijd, het tijdstip waarop Samaras in gesprek gaat met zijn coalitiegenoten.

De conservatieven in de Griekse politiek blijven erbij dat de ERT gesloten moet blijven totdat de zender is afgeslankt. Volgens Samaras hebben de vakbonden een te dikke vinger in de pap bij de ERT en kan de omroep alleen hervormd worden als hij eerst wordt gesloten. Tegenstanders van de sluiting menen echter dat de problemen bij de ERT het gevolg zijn van tientallen jaren van politieke bemoeienis bij de programmering en het personeelsbeleid.

De ontslagen werknemers van de ERT zijn sinds de zender 11 juni op zwart ging doorgegaan met uitzenden, vooral online maar ook op verouderde analoge frequenties. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten