Oppositie twijfelt aan mediaplannen voor omroepen

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) weet zich nog niet verzekerd van steun van de oppositie voor zijn omroepplannen. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over de wijziging van de Mediawet.

Fusie
Feitelijk zou het debat alleen gaan over de fusie van omroepen, maar veel partijen weigerden de extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de publieke omroep los te zien van de fusieplannen. Het kabinet wil het aantal omroepen terugbrengen naar acht. Daarmee moet tweehonderd miljoen euro worden bespaard.

D66
De bezuinigingsoperatie van honderd miljoen die daarbovenop komt doet onder anderen D66-Kamerlid Kees Verhoeven vrezen voor ‘verschraling’ en ‘vertrossing’ van het aanbod. Zijn partij is voor de fusieplannen, maar kan die niet los zien van de nieuwe bezuinigingsslag. “Ik twijfel zeer of we deze wet kunnen steunen”, zei hij.

SP en GroenLinks
SP-Kamerlid Jasper van Dijk en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zeiden ook dat er wat hen betreft een koppeling is tussen de fusies en de bezuinigingen.

ChristenUnie
Ook de ChristenUnie is terughoudend. Kamerlid Gert-Jan Segers vreest voor het verdwijnen van de kleine levensbeschouwelijke omroepen. Hij wees daarnaast op de te hoge salarissen van omroepbazen en sommige presentatoren, die volgens hem zo snel mogelijk moeten worden teruggeschroefd naar de balkenendenorm.

VVD en PvdA
Kritiek van de oppositie klonk ook op het voorstel van Dekker om omroepen geld te laten verdienen met commerciële activiteiten. Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen dit plan, maar onder meer D66 vreest dat deze ‘publiek-private cocktail’ leidt tot ‘marktverstoring’.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei het fair te vinden als kabel- en telecombedrijven die geld verdienen aan het aanbod van de publieke omroep daar meer voor gaan betalen. “Het is nogal wrang te zien dat Ziggo zo ongelooflijk veel geld heeft verdiend door kijkers te veel te laten betalen en de publieke en commerciële omroepen te weinig te vergoeden, dat de topman vorig jaar met vijftien miljoen euro naar huis ging”, zei hij. “Als je zo veel winst maakt, kun je best wat meer betalen aan de organisaties waarvan je de producten verkoopt.”

Het debat wordt volgende week voortgezet. Dan komt ook Dekker aan het woord. Dekker is op zoek naar steun van de oppositie om ervoor te zorgen dat de wijziging van de Mediawet ongeschonden door de Eerste Kamer komt. Daar heeft het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten