Berlusconi roept dag van rouw uit

De Italiaanse ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft woensdag, de dag waarop de senaat beslist over zijn politieke lot, een ‘dag van rouw om de democratie’ afgekondigd. De senatoren bepalen of Berlusconi zijn senaatszetel moet worden ontnomen naar aanleiding van zijn veroordeling wegens belastingfraude.

De mediamagnaat en zijn aanhangers laten het er niet bij zitten. Berlusconi’s trouwe fans verzamelden zich woensdag bij zijn huis in Rome. Volgens politieke analisten kan de bijeenkomst gezien worden als het begin van de volgende Italiaanse verkiezingscampagne. Berlusconi kondigde eerder deze maand de heroprichting van zijn oude partij Forza Italia aan.

Berlusconi kwam woensdagmiddag naar buiten om zijn aanhangers toe te spreken en meteen even te verklaren dat hij al twintig jaar lijdt onder ‘politieke vervolging’.

Het lijkt vrijwel zeker dat de Senaat Berlusconi de deur zal wijzen. Een wet uit 2012 schrijft voor dat iemand die tot meer dan twee jaar cel wordt veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. Berlusconi’s veroordeling tot vier jaar cel is al bekrachtigd door het hoogste hof van Italië, wat betekent dat hij niet meer in beroep kan. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten