Dekker laat toekomst journalistiek onderzoeken

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) is positief over een voorstel van de PvdA om een onderzoek te laten instellen naar de toekomst van de journalistiek. Het gaat onder meer om de verschuiving van gedrukte kranten naar nieuws op internet.

Volgens Dekker is er ‘voldoende stof om even bij stil te staan’, zei hij maandagavond in een debat in de Tweede Kamer. Rond Kerst laat Dekker aan de Tweede Kamer weten door wie hij het onderzoek wil laten uitvoeren.

Dekker zei erbij dat hij niet voelt voor overheidssteun aan kranten en andere traditionele media. “Wij houden zelf misschien vast aan traditionele vormen van nieuwsgaring, maar de manier waarop jongere generaties aan nieuws komen is weer heel anders, maar niet per se slechter.”

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam had het onderzoek bepleit. Volgens Van Dam moet het onderzoek maatregelen opleveren waarmee de maatschappelijke functie van de journalistiek wordt versterkt. Van Dam stelde voor het percentage aandelen dat eigenaars in mediabedrijven mogen bezitten, aan een maximum te binden. Ook moet worden gekeken naar de rol van nonprofitbedrijven.

Volgens Van Dam kan het onderzoek worden uitgevoerd door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Die deed tien jaar geleden ook al onderzoek naar de veranderingen in de journalistiek. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten