Freez FM vervangt Hotradio in Apeldoorn en Arnhem

De pop-rockzender Freez FM is sinds enkele dagen ook in Apeldoorn via de ether te ontvangen. Het station zendt uit op de frequentie 88.7 FM, die tot voor kort gebruikt werd door Hotradio. Ook in Arnhem heeft Hotradio plaatsgemaakt voor Freez op 88.5 FM. Freez FM was hier al te ontvangen op 89.6 FM.

Zenderoorlog
Eerder dit jaar kwamen de twee etherfrequenties in Apeldoorn en Arnhem nog in het nieuws, nadat er een ware zenderoorlog was uitgebroken.

Telecom Vision International (TVI), eigenaar van de frequenties, had een productieovereenkomst met Trend Media Groep voor het programma Hotradio Hits. Maar in februari 2013 ontstond er enorme ruzie tussen beide partijen. Hierop besloot TVI ook zenders aan te zetten op 88.5 en 88.7 FM voor het programma Hotradio. Het gevolg was dat Hotradio en Hotradio Hits elkaar letterlijk van de FM-band drukten.

In maart besloot het Agentschap Telecom zich onder grote druk van de media alsnog te mengen in de etheroorlog. Sindsdien was Hotradio van TVI op de frequenties in Apeldoorn en Arnhem te horen. Maar enkele dagen geleden is hier abrupt een einde aan gekomen en is Freez FM op 88.7 en 88.5 FM te horen. TVI heeft hiervoor een productieovereenkomst gesloten met Beheer Regionale Radio (BRR), dat onder leiding van RADIONL oprichter Nico Silvius staat. Ook de volkszender en Waterstad FM behoren tot BRR.

Saillant detail is dat Freez FM sinds augustus al te ontvangen is in Arnhem op 89.6 FM. De frequentie kwam vrij nadat RADIONL verhuisde naar de frequenties van Radio Oranje Nationaal (de oude Keizerstad FM frequenties in Arnhem en Nijmegen). Toch is van dubbele dekking officieel geen sprake, omdat zowel de 88.5 FM als de 89.6 FM tot het regionale kavel B19 behoren.

Onduidelijkheid
Waarom TVI na ruim een half jaar stopt met Hotradio in Apeldoorn en Arnhem is niet duidelijk. Volgens geruchten in de Radiowereld gaat het financieel niet zo goed met beide radiozenders. Hotradio in Gelderland zou veel verlies maken met de zenders in Arnhem en Apeldoorn. Daardoor kon Nico Silvius voor een klein bedrag de zenders invullen met Freez FM. Zowel Frank Otten, eigenaar van Hotradio, als Nico Silvius van Freez FM wilden niet reageren op vragen van Radio.NL.

Door de overname van de frequenties door Freez FM, heeft BRR een behoorlijke vinger in de pap op het gebied van regionale radioreclame in de regio Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Het gevolg is dat adverteerders voor dumpprijzen reclame kunnen inkopen bij Freez FM, wat op dit moment nog weinig luisteraars heeft. Alle regionale commerciële frequenties in deze regio’s worden nu ingevuld door BRR. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten