Search
Close this search box.

U2’s ode aan Mandela hoog binnen in Mega Top 50 op 3FM

Het nummer dat U2 heeft geschreven ter ere van Nelson Mandela komt deze week binnen op nummer dertien in de ‘Mega Top 50’. Ordinary Love, dat vorige week werd uitgebracht voor de nieuwe film Mandela: Long Walk To Freedom, is daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer. De voormalig Zuid-Afrikaanse president overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

Ordinary Love is U2’s eerste single sinds 2009. De film waarvoor het nummer werd geschreven verschijnt over twee weken in de Nederlandse bioscopen. Het nieuws van Mandela’s overlijden werd bekend terwijl de Britse koninklijke première van Mandela: Long Walk To Freedom plaatsvond in Londen. Er werd na de vertoning een moment stilte gehouden in de zaal.

De Mega Top 50 is elke zaterdag tussen 15.00 en 18.00 uur te horen op 3FM met Bart Arens.

Andere hits over Mandela
U2 is niet de eerste groep die een muzikaal eerbetoon brengt aan Nelson Mandela. De skaband The Specials deed dat in het voorjaar onder de naam The Special AKA met ‘Nelson Mandela’, die tot nummer 9 kwam. Vijf jaar later behaalden de Simple Minds de eerste plek met ‘Mandela Day’, wat een dubbele A-kant was van ‘Belfast Child’. In de jaren ’80 werd er regelmatig gezongen over apartheid, waarbij Nelson Mandela niet altijd expliciet genoemd werd, maar vaak wel ter inspiratie diende. Voorbeelden daarvan zijn ‘Sun City’ van Artists Against Apartheid (nummer 4 in 1985, ook met U2), ‘Gimme Hope Joanna’ van Eddie Grant (nummer 1 1988) en ‘South Africa’ van Revelation Time & Ruud Gullit (nummer 4 in 1988). [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten