Search
Close this search box.

‘BBC-coryfee maakte wel duizend slachtoffers’

Voormalig BBC-coryfee Jimmy Savile heeft in zijn vijftigjarige loopbaan bij de Britse publieke omroep mogelijk duizend jongeren misbruikt. Hij kon zoveel slachtoffers maken door een cultuur van onachtzaamheid.

Dat blijkt volgens Britse media uit een onafhankelijk onderzoek dat voormalig lid van het hooggerechtshof Dame Janet Smith heeft ingesteld.

De rechter is door de BBC gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar ‘cultuur en gebruiken’ bij de omroep in de tijd dat Savile daar werkte. Zij heeft slachtoffers, getuigen, vroegere collega’s en chefs van de televisiepresentator om verklaringen gevraagd. Haar bevindingen worden later dit jaar gepubliceerd.

Ingewijden zeggen dat een bericht in het blad Observer, dat mogelijk duizend mensen het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik door Savile, en dat anderen daarvan wisten maar er niets aan deden, waarschijnlijk klopt.

”Ik denk dat het aantal van duizend is gebaseerd op vijftig jaar misbruik door hem. Er wordt gezegd dat hij nooit een dag stil zat in zijn leven”, zei Peter Saunders van een vereniging van mensen die als kind zijn misbruikt. “Er was geen dag dat hij niets om handen had, dus duizend zal er niet veel naast zitten.”

Volgens Saunders wisten veel mensen wat voor man Savile was. “Margaret Thatcher kreeg het advies om hem vanwege zijn gedrag geen onderscheiding te geven. Wat deed zij? Zij negeerde het. Savile werd beschermd door het establishment”, zei Saunders tegen het Britse persbureau Press Association.

Savile werkte in de jaren zestig en zeventig als radio-deejay bij de BBC en presenteerde later het televisieprogramma Jim’ll Fix It. Hij werkte van 1964 tot 2007 bij de Britse publieke omroep. Savile overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd, niet lang daarna kwam het misbruik aan het licht.

De voormalige televisiecoryfee zou jonge mensen hebben misbruikt in panden van de BBC, in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en een psychatrisch ziekenhuis. Het schandaal trof de BBC toen een bericht van het programma Newsnight over het misbruik werd geschrapt en de daarvoor opgegeven reden niet bleek te kloppen. De BBC liet weten pas te willen reageren als het onderzoeksrapport verschijnt. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten