Endemol gooit het over de gaming- en gamblingboeg

Endemol gaat zich de komende jaren in het bijzonder richten op gaming en gambling. Daarvoor zal wel eerst de kansspeelwet moeten worden aangepast. Dat zegt Endemol-directeur Laurens Drillich tegen presentator Paul van Liempt op BNR Nieuwsradio.

“We gaan er mensen voor aannemen en we denken er geld mee te verdienen. In eerste instantie gaat het om partnerships, die niet per se gekoppeld zijn aan televisieprogramma’s”, alsdus Endemol-directeur Laurens Drillich op de landelijke nieuwszender BNR Nieuwsradio.

Nieuwe programma’s
Het nieuwe tv-jaar gaat deze week van start en dat betekent dat tv-liefhebbers hun hart weer op kunnen halen met nieuwe programma’s. Welke formats gaan ons dit jaar verrassen en wie verliest de strijd? Een grote uitdaging ligt er voor Nederland 3, dat zich nog meer als jongerenzender wil profileren.

Nederland 3
Voor Nederland 3 biedt de nieuwe programmering, waarin De Wereld Draait Door verhuist naar Nederland 1, volgens Drillich zeker kansen. “Nederland 3 kan zich opnieuw uitvinden en zich nog specifieker te richten op jongere kijkers. Jongeren bereiken kan nog altijd het best via televisie. Ontwikkelingen online gaan veel langzamer dan verwacht. Ik denk dat we uiteindelijk toe gaan naar een situatie dat televisie minder belangrijk wordt, maar dat zal zeker nog even duren.”

Bedrijfjes opzetten
In de nieuwe programmering is ook ruimte opgenomen voor een nieuwe dagelijkse soap. Of feuilleton, zoals Laurens Drillich het liever noemt. Endemol is de producent.

“Voor een soap gelden bepaalde wetten die hier niet van toepassing zijn. Jongeren die in een gebouw zitten waar ze kleine bedrijfjes opzetten. Er is plaats voor meer dan één soap. Destijds keken bijna 500.000 kijkers naar Onderweg naar Morgen, maar dat moest wijken voor De Wereld Draait Door. Voor twee – of met Spangas erbij drie – is zeker plek.”

Internationaal moet Endemol de strategie voortdurend aanpassen, in een continu verschuivend medialandschap. “Alleen in China, India, Brazilië en Amerika zit nog rek, maar niet in de zogenaamde verzadigde televisielanden. We moeten een aantal andere dingen ondernemen. Endemol Beyond richt zich op online video, een ‘big shot’, volgens Drillich. “Er is een hele revolutie gaande.” [BNR Nieuwsradio/Radio.NL]