Omroep mag berichten over criminele jeugd politicus

Omroep Brabant heeft niet verkeerd gehandeld door te publiceren over de criminele jeugd van het Bredase kandidaat-raadslid Paul de Jong. Wel moet de zender alle berichten verwijderen die verwijzen naar een nooit gehouden psychologisch onderzoek. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Bosch vrijdag bepaald.

De omroep meldde vorige maand op basis van een anoniem toegestuurd reclasseringsrapport dat een psycholoog zich ernstige zorgen maakte over de geestelijke gezondheid van De Jong. Maar dit berust niet op feiten, aldus de rechter. “In het reclasseringsrapport staat vermeld dat het ging om een intakegesprek. Het zou voor Omroep Brabant duidelijk moeten zijn dat er nooit een psychologisch onderzoek heeft plaatsgevonden.”

Deze berichten moeten binnen een week van de site zijn verwijderd, anders moet de zender een dwangsom aan De Jong betalen.

In het rapport stond ook dat De Jong als tiener werd veroordeeld voor diefstallen, inbraak, poging tot diefstal met bedreiging en aanranding. Het kandidaat-raadslid, nummer twee op de lijst van Gemeentebelangen Breda, betwistte de juistheid van deze informatie. Hij stelde bovendien hier reputatieschade van te ondervinden in aanloop naar de raadsverkiezingen van maart.

Maar de rechtbank gaat hier niet in mee. Een kandidaat-raadslid zal ‘meer moeten dulden aan media-aandacht dan iemand die geen publieke functie ambieert’, aldus de rechter. “Voorstelbaar is dat de kiezers erbij gebaat zijn informatie te krijgen over het strafrechtelijk verleden van de kandidaat op wie zij mogelijk gaan stemmen. Het feit dat het kandidaat-raadslid in zijn eer en goede naam wordt aangetast vanwege publicaties die op feiten zijn gebaseerd, maakt publicatie nog niet onrechtmatig.”

In januari kwam overigens ook naar buiten dat inmiddels 26-jarige De Jong in 2006 werd veroordeeld wegens carjacking en in 2010 voor dronken rijden. Hij reed toen in op een groep mensen, waarbij een persoon zwaargewond raakte. Deze feiten bestrijdt De Jong niet. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email