Piratenpartij wil ‘embedheffing’ Buma/Stemra terug

De Piratenpartij gaat onderzoeken of de enorme heffingen die auteursrechtenorganisatie Buma / Stemra vraagt voor het embedden van radiozenders teruggevraagd kunnen worden. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat het linken naar auteursrechtelijk materiaal, zoals nieuwsartikelen, toegestaan is zonder toestemming van de eigenaar van het auteursrecht.

De rechtbank stelde ook dat linken is toegestaan als het lijkt alsof de gebruiker op dezelfde pagina blijft.

Mogelijk betekent dat dat het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal altijd is toegestaan, zo meldt NU.nl, terwijl Buma/Stemra wil dat sites als Radio.NL hiervoor betalen.

Toch zijn er nog veel website’s die niet betalen aan Buma/Stemra en dat is opmerklijk. Deze website’s hebben ook geen licentie met Buma/Stemra. Welke partijen wel een licentie afnemen bij de auteursrechtenorganisatie wil Buma/Stemra niet bekendmaken.

YouTube
Websites die muziekvideo’s van YouTube embedden, moeten ook licentie afnemen bij Buma/Stemra.

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor het Europees Parlement 2014, stelt verheugd te zijn met de uitspraak van het Europees Hof: “Het embedden van bijvoorbeeld YouTube filmpjes is van grote waarde voor onbekende en onafhankelijke artiesten die willen doorbreken bij een groter publiek. Los van het feit dat een vrije media-cultuur goed is voor artiesten en consumenten, is het natuurlijk ook zo dat het niet vrij kunnen linken een bedreiging vormt voor het open en vrije karakter van het internet.

Hij gaat verder: “Het businessmodel van BUMA/Stemra is de binding met de realiteit helemaal kwijt. Het is alsof je een auto koopt, en vervolgens na een paar maanden een extra rekening op de mat krijgt omdat er passagiers in de auto hebben meegereden.”

Buma/Stemra wil tegenover NUtech niet inhoudelijk reageren. “Wij wachten de eventuele zaak of zaken rustig af en hebben vertrouwen in een goede afloop”. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email