Verdeling vrije FM-frequenties W-Duitsland gestart

De regionale mediaraad LFM is afgelopen week gestart met de verdeelprocedure van vrije FM-frequenties in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het gaat om een pakket van elf frequenties die al sinds 2010 op de plank liggen. De FM-frequenties bieden dekking in onder meer Keulen, Essen, Krefeld en Mülheim.

Wie denkt dat Nederland een uitzondering is door er vier jaar over te doen om het vrijstaande FM-kavel A7 te verdelen, heeft het mis. Ook in West-Duitsland wordt hier rustig de tijd voor genomen. Al sinds 2010 zijn er plannen om een tweede FM-kavel voor commerciële radio te verdelen, maar vooralsnog is het stil op de frequenties.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn flink wat vrije FM-frequenties nadat er flink is geschoven met stations. De Britse legerzender BFBS Radio besloot de sterke frequentie in het Ruhrgebied (96.5 FM) in te ruilen voor een aantal zwakkere frequenties rondom de kazernes. De frequentie in het Ruhrgebied is overgenomen door Deutschlandradio Kultur, waardoor er een aantal zwakkere frequenties is vrijgekomen.

Eind vorig jaar werd bekend dat de vrije FM-frequenties alsnog verdeeld zouden gaan worden. Afgelopen week is de verdeelprocedure opgestart. Het gaat om een pakket van 11 FM-frequenties met een potentieel bereik van ongeveer 2,6 miljoen luisteraars. Het pakket de voormalige Deutschlandradio Kultur zenders in Essen 88.3 FM (100 W), Bochum 89.3 FM (320 W), Hagen 89.4 FM (320 W), Keulen 89.9 FM (30 W), Krefeld 90.5 FM (100 W), Mülheim 93.7 FM (500 W) en Dorsten 97.0 FM (200 W).

Daarnaast wordt het pakket aangevuld met de zenders Attendorn 107.8 FM (200 W), Lennestadt 98.9 FM (100 W), Olpe 89.0 FM (500 W) en Herdecke 107.2 FM (100 W). De eerste drie frequenties waren ooit bedoeld voor een lokale commerciële omroep voor de gemeente Olpe, maar deze is er nooit gekomen.

Opvallend is dat er twee frequenties uit het pakket zijn gehaald: Erkelenz 98.3 FM en Geilenkirchen 87.8 FM. Deze frequenties werden tot 2006 gebruikt door het ter ziele gegane Welle West. Volgens Radioszene zijn er inmiddels plannen om een nieuwe lokale omroep in deze regio te starten, waardoor deze frequenties voorlopig op de plank blijven liggen.

Ook is het opmerkelijk dat de frequenties Düsseldorf (92.6 FM), Dortmund (105.4 FM) en Mönchengladbach (92.3 FM) nog niet verdeeld worden. In combinatie met de verplaatsing van de zender Geilenkirchen naar Aken, zou het kavel opeens ruim 1,7 miljoen extra potentiële luisteraars kunnen hebben. Mogelijk worden deze frequenties verdeeld in een tweede pakket, waarvoor in totaal ook 11 frequenties in beeld zijn. De internationale coördinatie hiervan loopt nog.

Grote vraag is welke partijen er interesse hebben in het pakket met FM-frequenties. Vooralsnog is het pakket niet echt aantrekkelijk is, omdat het allemaal losse eilandjes zijn. Wie verwacht van Keulen naar Oberhausen te kunnen rijden met continu de nieuwe radiozender aan komt bedrogen uit. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 28 april melden bij de LFM. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten