CEO Bert Habets reageert op jaarcijfers RTL Nederland

Bert Habets, CEO RTL Nederland en Omroepman van het Jaar, geeft in een persbericht zijn reactie over de jaarcijfers van 2013: “We sluiten 2013 af als het op een na beste jaar in de historie van RTL Nederland. Een prachtige prestatie die we niet hadden kunnen voorspellen, omdat de advertentiemarkt aan het begin van het jaar nog zeer zwak was.”

Bert Habets: “Onze krachtige zenders en de investeringen die we blijven doen in programmavernieuwing hebben hun vruchten afgeworpen. Een van die investeringen was ‘RTL Late Night’. Een stap waar we lang over hebben nagedacht, want met dit economische tij lag het niet voor de hand om nu invulling te geven aan zo’n belangrijk timeslot.

Het lef om het toch te doen, is beloond met de goedkeuring van de kijker en onlangs ook door de vakpers met de toekenning van een TV BEELD voor beste presentator aan Humberto Tan.”

Habets vervolgt: “Toch is een sterke core business alleen niet meer genoeg om een mediabedrijf toekomstperspectief te geven. TV is nog steeds het meest succesvolle massamedium, maar de digitalisering van onze samenleving biedt ons ook steeds meer kansen om een 1-op-1 verbinding te maken met de consument. Het is dan ook een bewuste keus om met RTL actief in te spelen op video on demand (VOD).

De overname van Videoland was de eerste grote stap in 2013 om in te spelen op de groeiende behoefte van de consument aan zelfregie in het televisiedomein. De tweede grote stap was de bekendmaking van het gezamenlijke VOD initiatief, NLziet, met NPO en SBS. RTL staat sterk, nu en in de toekomst, juist omdat we hebben ingezet op twee diepliggende behoeftes van de consument: vermaakt worden en zelf vermaak zoeken. Met onze krachtige zenders voldoen we aan de eerste en met de inzet op VOD spelen we in op de tweede.”

Habets sluit af met de woorden: “Lange, doorwrochte businessplannen zijn niet meer de sleutel tot succes. Onze wereld is in permanente beweging en dat wordt ook van ons gevraagd. Daarom is flexibiliteit van denken en snelheid in handelen cruciaal voor het vervolgen van de succesvolle weg die RTL de laatste zes jaar heeft ingeslagen, waarbij we boven onszelf uit moeten blijven stijgen om de consument te blijven boeien en verrassen.” [Radiowereld.NL]

RTL Nederland boekt flink meer winst
De Nederlandse tak van televisiebedrijf RTL heeft vorig jaar ruim zes procent meer winst behaald dan een jaar eerder, vooral door hogere kijkcijfers en meer inkomsten uit advertenties. RTL Nederland sloot 2013 af met een operationele winst van 103 miljoen euro, zo maakte het Luxemburgse moederbedrijf donderdag bekend.

De hogere kijkcijfers en advertentie-inkomsten stuwden ook de omzet van de Nederlandse RTL, die met 5,6 procent steeg naar 455 miljoen euro. RTL Nederland is daarmee, naast de Duitse RTL-tak, de enige afdeling die meer omzet boekte dan een jaar geleden. De totale omzet van de RTL Group daalde zelfs, met 1,8 procent naar 5,9 miljard euro.

Op het gebied van winst deed RTL Nederland het wel iets minder dan het moederbedrijf. De RTL Group zag zijn operationele winst steeg met 6,9 procent naar een kleine 1,2 miljard euro. Vooral de Duitse tak van het Luxemburgse RTL boekte fors meer winst dan een jaar eerder.

Gerelateerde berichten