RADIONL regionaliseert programma na gerechtelijke uitspraak

De gepresenteerde programma’s van RADIONL zijn voortaan in een kleiner deel van het land te ontvangen. Als gevolg van een uitspraak van het Agentschap Telecom zendt de volkszender vanaf maandag vier verschillende edities uit, waarvan er drie geheel non-stop zijn.

Handhavingsverzoek
In januari meldde Radio.NL al dat het AT RADIONL heeft verplicht om zijn programma per 2 april te regionaliseren. AT reageerde met dit besluit na dik anderhalf jaar op een handhavingsverzoek dat al zomer 2012 was ingediend door concurrent 100%NL.

Het was 100%NL en vele andere zenders een doorn in het oog dat RADIONL landelijke radio maakt op ruim 30 regionale frequenties. Want van Groningen tot Limburg, en van Den Helder tot Eindhoven was op elke frequentie van de volkszender hetzelfde programma te horen. Alleen reclame en enkele jingles verschilden tot nu toe per frequentie. Enige tijd gebruikte RADIONL zelfs de slogan ‘Nederlands nr. 1’. Alleen zijn regionale frequenties niet bedoeld om landelijke radio op uit te zenden.

Vier verschillende edities
Het AT heeft bepaald dat RADIONL minimaal vier verschillende edities moet gaan aanbieden. Deze zijn gekoppeld aan de regionale DAB+netten die later dit jaar uitgerold gaan worden.

Ieder programma moet een bepaald percentage van de zendtijd regiogericht zijn. Dit houdt in, aldus Agentschap Telecom, dat er bijvoorbeeld muziek te horen moet zijn van artiesten en componisten die geboren zijn in de regio, en ook het gesproken woord van een deejay telt pas mee als ie in de regio is geboren. Voor een aantal frequenties in noord- en oost-Nederland geldt zelfs een percentage van 64%.

Indien RADIONL zich niet aan deze regels houdt, kan het een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 112.500 euro. Deze kan per twee maanden opgelegd worden.

RADIONL heeft nu besloten om gehoor te geven aan de uitspraak van het AT. Vanaf maandag worden er vier verschillende edities uitgezonden, waarvan er nog slechts één gepresenteerde programma’s bevat. Alleen via de editie Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Noord-Holland, alsnog een flinke editie, blijven de reguliere programma’s te ontvangen. RADIONL zal trachten het gepresenteerde programma dusdanig te programmeren dat het programma voor 64% regiogericht is op vier oostelijke provincies én daarnaast voor tenminste 25% (eis voor de frequenties 94.9 FM en 104.2 FM) regiogericht is op Noord-Holland.

Via de editie Friesland en Den Helder, de editie Noord-Brabant en Limburg en de editie Midden-Nederland (Amersfoort) wordt uitsluitend non-stop muziek aangeboden. Het is opmerkelijk dat de gepresenteerde programma’s vanuit Sneek dus niet meer in Friesland zelf op FM te ontvangen zijn.

Uitbreiding naar Utrecht afgewezen
Ook Amersfoort blijft een vreemde eend in de bijt, aangezien deze mini-editie tussen de gepresenteerde editie ingeklemd zit. Maar ook voor deze frequentie geldt het percentage van 64% regiogerichtheid.

RADIONL had gehoopt de ontvangst van deze editie uit te kunnen breiden naar de stad Utrecht. In het kader van “Gedragslijn netverbetering FM-omroepband” besloot de zender een steunfrequentie op 99.3 FM in Lopik aan te vragen. Maar het AT was wakker en concludeerde dat dit weinig met verbetering te maken heeft, maar gewoon een uitbreiding van het bereik is. De aanvraag is dan ook afgewezen. [Radiowereld.NL]