Luxemburg: Komst RTL2 tegengehouden; DNR stopt met uitzenden

De Luxemburgse mediaregulator ALIA heeft een stokje gestoken voor de komst van de Franse pop-rockzender RTL2 naar Luxemburg. Het was de bedoeling dat de zender zou gaan uitzenden op de frequenties van Radio DNR. Door de tegenslag is DNR maandag geheel gestopt met uitzenden.

In november 2013 werd bekend dat Saint Paul, eigenaar van de landelijke radiozender DNR, een overeenkomst had gesloten met RTL Lëtzebuerg voor de exploitatie van de drie FM-frequenties van DNR. Hierdoor zou per februari 2014 de Franse pop-rockzender RTL2 gaan uitzenden op de frequenties van DNR. Het zou voor het eerst zijn dat een landelijke zender in Luxemburg in een andere taal dan het Luxemburgs zou gaan uitzenden.

Al gelijk na de bekendmaking kwamen de eerste kritische geluiden over de samenwerking tussen Saint Paul en RTL. In het in het Luxemburgse Parlement werd de vraag gesteld of het wel toegestaan is om op een landelijke frequentie uit te zenden in een andere taal dan het Luxemburgs. Ook maakten politici zich zorgen over de pluriformiteit van het Luxemburgse medialandschap.

RTL zou door de samenwerking een te sterke positie op de Luxemburgse radiomarkt krijgen. Het mediaconcern is namelijk ook eigenaar van de landelijke zender RTL en heeft een meerderheidsbelang in Eldoradio, die eveneens landelijk te ontvangen is. Door de overname van DNR zou RTL alle landelijke FM-kavels in Luxemburg exploiteren.

Als gevolg van de protesten werd de komst van RTL2 begin februari al uitgesteld. Begin maart besloot mediaregulator ALIA geen toestemming te geven voor de komst van RTL2 op de frequenties van DNR.

Ook ALIA is van mening dat RTL een te dominante positie krijgt. De komst van een Franstalige zender op een landelijk FM-pakket is op zich niet verboden, zolang het maar om een programma uit Luxemburg gaat. Het was echter de bedoeling dat grotendeels het programma van RTL2 uit Frankrijk doorgegeven zou worden. Daarnaast oordeelde ALIA dat de frequenties van DNR bij zo een ingrijpende wijziging opnieuw uitgeschreven moeten worden.

De plannen voor RTL2 in Luxemburg zijn nu in de ijskast geparkeerd. Voor de negen medewerkers in Luxemburg zou inmiddels al ontslag zijn aangevraagd.

Saint Paul heeft daarom besloten om te stoppen met noodlijdende zender DNR. Afgelopen maandag is het station geheel gestopt met uitzenden. Het station zond sinds 1992 uit in het Groothertogdom. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email