Zoek
Sluit dit zoekvak.

KIIS FM na vier maanden weer marktleider

In Los Angeles mag 102.7 KIIS FM zich weer marktleider noemen. Na vier maanden heeft de hitzender eindelijk het goud heroverd, al blijft de afstand tot de nummer 2 klein. (W)CBS FM 101.1 heeft in New York City zijn voorsprong op 106.7 Lite FM (WLTW) verder vergroot.

Al bijna 35 jaar lang is KIIS FM het adres voor de grootste hits van dit moment. Ondanks de toegenomen concurrentie van onder meer 104.3 My FM (KBIG) en 97.1 Amp Radio (KAMP) vecht KIIS nog maandelijks mee om de positie van populairste radiostation van Los Angeles.

Na de afgelopen maanden genoegen te hebben moeten nemen met de tweede of derde plaats, heeft KIIS FM eindelijk weer de eerste plaats te pakken, zo blijkt uit de septembercijfers van Nielsen Audio. Het marktaandeel steeg met 0,2%-punt naar 5,2%. Een mooie opsteker voor deejays als Ryan Seacrest, Sisanie Reategui, “Boy Toy” Jesse Lozano, JoJo Wright en Alex Gervasi.

Overigens blijft de afstand tot de nummer 2 marginaal. De popzender My FM volgt namelijk met 5,0% marktaandeel. Maar welke van de twee stations er marktleider is, zal iHeartMedia, de nieuwe naam van Clear Channel, een zorg zijn, want zowel KIIS als My FM zijn eigendom van het concern.

Power 106 (KPWR) is nu derde met 4,7%. De hip-hopzender zag het marktaandeel met 0,4%-punt stijgen en verdringt hierdoor K-Earth 101 (KRTH) naar de vierde plaats. De classic hits zender zag het marktaandeel dalen naar 4,5%. Grote vraag is hoe het marktaandeel van K-Earth zich gaat ontwikkelen, nu het station bijna al z’n weekenddeejays op straat heeft gezet.

Het Spaanstalige KLVE 107.5 zag het marktaandeel met een half procentpunt stijgen en scoort nu 4,4% marktaandeel. Net genoeg om de softpopzender KOST 103.5 uit de top 5 te drukken.

Bij de doelgroep 25 tot 54 jaar zijn My FM en KIIS het populairst. Bij de doelgroepen 18 tot 34 en 18 tot 49 jaar leidt Power 106.

In de ochtend domineert KLVE met Omar Velasco en Argelia Atilano. Bill Handel op de talkzender KFI AM640 volgt op de tweede plaats, terwijl Ryan Seacrest op KIIS op drie staat.

New York City
In de Big Apple staat CBS FM voor de derde maand op een rij op de eerste plaats. Maar ondanks een licht verlies naar 6,8% marktaandeel, wist de classic hits zender wel het gat met Lite FM te vergroten. Voor de derde maand op een rij zag de popzender zijn marktaandeel dalen. In drie maanden tijd ging het marktaandeel van Lite met bijna 1,5%-punt onderuit.

Lite scoorde in september een marktaandeel van 5,7%. Het laagste marktaandeel in meer dan een jaar tijd. Grote vraag is of eigenaar iHeartMedia stappen gaat ondernemen om het tij te keren. Daarbij valt te denken aan een naamswijziging in My FM, want echt ‘Lite’ is Lite FM qua muziek niet meer.

Opvallend is eigenlijk dat de hele top 5 marktaandeel verloor. Zo daalde WBLS 107.5 met 0,2%-punt naar 5,3%, maar blijft de urbanzender op de derde plaats staan. Het Spaantalige La Mega 97.9 (WSKQ) volgt met 5,1%, terwijl de hitzender Z100 (WHTZ) de top 5 completeert met 4,8%.

Bij de doelgroep 25 tot 54 jaar blijft CBS FM marktleider. La Mega 97.9 blijft het populairst bij de doelgroepen 18 tot 34 jaar en 18 tot 49 jaar. [Radiowereld.NL]