Ode aan Hugo Claus in De Week van het Radiotheater

Hugo Claus is de meest bekroonde auteur uit het Nederlands taalgebied. Op zijn naam staan duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en meer dan 20 romans. In de ‘Week van het Radiotheater’ (van 30 december 2014 tot en met 3 januari 2015) zendt Radio 1 vier toneelstukken uit van Hugo Claus.

Het gaat onder andere om de stukken ‘De Verzoeking’, ‘Vrijdag’ en ‘Bruid in de morgen’. Mieke van der Weij presenteert in de nacht van 29 op 30 december de aftrap van de eerste vier theaterstukken en ontvangt hierbij verschillende gasten die ieder op hun eigen wijze affiniteit hebben met Hugo Claus.

Het betreft een samenwerkingsproject met het Nationale Toneel en NTGent. De radioregie is in handen van Peter te Nuyl. De eerste vier stukken zijn met onder anderen acteurs Betty Schuurman, Ariane Schluter, Mark Rietman, Stefan de Walle, Chris Thys, Els Dottermans en Wim Opbrouck succesvol opgenomen.

AVROTROS maakt sinds 2012 het Radiotheater, waarin nieuwe Nederlandse toneelteksten, die recentelijk in het theater zijn gespeeld in audiodrama worden vertaald en vastgelegd. In die lijn kondigde de omroep eerder dit jaar al aan te starten met dit omvangrijke project, waarbij het de ambitie is binnen vijf jaar het complete toneelwerk van Hugo Claus als radiodrama zal worden gerealiseerd. De VRT zendt als Belgische omroep deze stukken in het begin van het volgende jaar uit.

Zestig jaar na zijn eerste stukken, een aantal jaren na zijn dood heeft Peter te Nuyl het initiatief genomen dit nu voltooide dramatische oeuvre in zijn volledigheid te overzien en toegankelijk te maken. Dat de stukken van Hugo Claus verwerkt worden tot een radiodrama is niet geheel opmerkelijk. Wie scripts van zijn stukken inziet, valt onmiddellijk op hoeveel geluidsaanwijzingen hij aangeeft.

”Al Claus’ taal is poëzie, maar geen poëzie die geduldig wacht op wit papier tot ze stil gelezen wordt. Claus’ taal vraagt erom gesproken, gespeeld te worden. Zijn stukken op papier in een boekenkast zijn zijn stukken niet. Op het moment dat zijn taal wordt uitgesproken, verandert de poëzie in een persoonlijk verhaal.” aldus Te Nuyl. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten