Londen: Nog maar 30% luistert uitsluitend naar analoge radio

Het aantal inwoners van Londen dat uitsluitend nog via FM en AM naar radio luistert begint steeds kleiner te worden. Nog slechts 30% alleen via FM en AM te luisteren. Daarentegen geeft 63% van in inwoners van Londen aan wekelijks via een digitale platform, zoals DAB, internet of digitale kabel, naar radio te luisteren.

Londen: Nog maar 30% luistert uitsluitend naar analoge radio Londen noemt zich inmiddels de digitale radiohoofdstad van de wereld. Alleen al via DAB zijn in de stad meer dan 60 radiostations te ontvangen. Hiervoor zijn twee landelijke (BBC en commercieel) en drie regionale multiplexen (netten) in de lucht.

De radiostations die via DAB in Londen zijn te ontvangen, zijn zeer uiteenlopend. Van landelijke stations als BBC Radio 2, BBC 6Music, BBC 1Xtra, Classic FM, Absolute Radio, Absolute 80s en LBC, tot lokale stations als Capital, Heart en BBC London 94.9. Maar ook radiostations voor kleinere doelgroepen zijn goed vertegenwoordigd met onder meer French Radio London, Polish Radio London en het financiële station Share Radio.

De Olympische en Paralympische Spelen in 2012 werd aangegrepen om de dekking van DAB in Londen flink te verbeteren. Inmiddels is in vrijwel de hele stad zowel buitenshuis als binnenshuis uitstekende ontvangst mogelijk. Alleen al voor de regionale netten staan minimaal 12 zenders verspreid over de stad om goede ontvangst te garanderen.

De investering in DAB heeft geloond, want digitale radio is momenteel met een flinke opmars bezig in de stad. 63% van de inwoners van de regio Groot-Londen, wat neerkomt op een slordige 8 miljoen mensen, luistert wekelijks digitaal naar de radio. Het landelijk gemiddelde ligt op 57%. In de hoofdstad bezit 54% van de inwoners één of meerdere DAB-radio’s.

Het aantal mensen dat uitsluitend analoog naar radio luistert begint zeldzaam te worden: nog maar 30% houdt vast aan de vertrouwde FM en AM.

Wie tijdens zijn vakantie in Londen wel eens heeft geprobeerd te luisteren naar radio via FM snapt gelijk waarom digitaal luisteren juist hier zo goed scoort. De ontvangst van analoge radio is over het algemeen namelijk niet al te best. De FM band zit propvol en diverse piraten in de hoofdstad storen de legale zenders. Daarnaast helpt het uitgebreide aanbod van ruim 60 zenders de opmars van DAB.

Ook de komende jaren zal het aanbod via DAB flink gaan groeien. Zo gaat het lokale station Magic 105.4 vanaf januari landelijk uitzenden. Daarnaast worden de stations Kisstory en Kiss Fresh toegevoegd aan het aanbod. Sinds zaterdag kan afgestemd worden op het kerststation Smooth Xmas en eind van dit jaar start Smooth Extra. Daarnaast komt er een derde landelijk DAB-net bij. [Radiowereld.NL]