Bram Moszkowicz laatste gast van Theo Maassen in 24 uur met…

De laatste gast die zich dit seizoen 24 uur met Theo Maassen laat opsluiten is de gewezen strafpleiter Bram Moszkowicz. Deze aflevering is op vrijdag 23 januari 2015 om 20.25 uur op NPO 3 te zien bij de Vpro en is de laatste in een reeks van acht afleveringen 24 uur met….

Sinds Bram Moszkowicz in 2013 voor het leven uit het ambt van advocaat werd gezet, zoekt hij naar een nieuwe invulling van zijn bestaan. Onlangs is zijn debuut als fictie schrijver verschenen. Een enthousiast ontvangen literaire thriller onder de titel Maffiamaat, aangekondigd als eerste deel van een trilogie.

Het boek is in samenwerking met vriend Leon de Winter tot stand gekomen. Hij zou ook de titel hebben verzonnen, maar geldt voor het lezerspubliek vooral als een weinig fijnzinnige verwijzing naar de vete die hij in 2007 met toenmalig Quote-hoofdredacteur Jort Kelder tot aan de rechter uitvocht. Kelder had Moszkowicz op de radio maffiamaat genoemd vanwege een vermeend vergaande vriendschap met cliënt Willem Holleeder.

Het bleek uiteindelijk de start van een reeks beschuldigingen en verwijten en daarmee de val van de bekende strafpleiter. Hij zou contante betalingen van meer dan 15.000 euro niet hebben gemeld aan de Orde van Advocaten, onvoldoende studiepunten hebben gehaald, en zijn bedrijfsvoering was niet duidelijk. Jaarrekeningen van 2009, 2010 en 2011 bleken niet overgelegd. Op 30 oktober 2012 sprak de Raad van Discipline uit dat Moszkowicz definitief geschrapt werd van het tableau en het vak van advocaat niet langer mocht uitvoeren.

Maar Moszkowicz wist de kranten in de afgelopen periode echter niet alleen met zijn literaire debuut te halen. De gifbeker was na het schrappen uit tableau niet leeg. Nog in 2013 volgden er, terwijl hij al uit het ambt was gezet, nog twee berispingen. En in het afgelopen jaar ging het veelvuldig over belastingschulden en andere geldproblemen. En volgens een voormalig cliënt zou Moszkowicz hem verzocht hebben Jort Kelder ‘een pak rammel te geven.’

Moszkowicz is een zoon van advocaat Max Moszkowicz sr. en van vaderskant van joodse afkomst. Zijn drie broers: David, Max Jr. en Robert werden eveneens beëdigd als advocaat. Bram, zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormden tot in 2012 tezamen de advocatenmaatschap Moszkowicz Advocaten met kantoren in Maastricht en Amsterdam. Bram leidde de vestiging in Amsterdam. Moszkowicz studeerde rechten in Amsterdam. Hij zegt zelf het meest geleerd te hebben van de pleidooien van zijn vader, naar wie hij zo vaak mogelijk ging luisteren.

24 uur met…
Aan Theo Maassen 24 uur de tijd voor een persoonlijke ontmoeting met Bram Moszkowicz en een verkenning van zijn turbulente leven. Aan de aflevering met Bram Moszkowicz gaan er nog drie vooraf. Op 2 januari met schrijfster Myrthe van der Meer, 9 januari zanger Frans Bauer en 16 januari acteur Jeroen van Koningsbrugge. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten