Journalisten RTL mogelijk niet vervolgd om wapenaankoop

Het Openbaar Ministerie gaat journalisten van het RTL-programma Editie NL nog niet vervolgen voor de aankoop van een kalasjnikov. Het tv-programma toonde eerder deze week aan dat het tamelijk eenvoudig is om in Nederland zon automatisch wapen te kopen. Handel in en bezit van wapens is strafbaar.

Het OM heeft nu besloten nog geen vervolging in te stellen, omdat de journalisten geen oogmerk hadden om met het wapen criminele feiten te plegen. De aankoop van het automatische geweer was in dit geval duidelijk onderzoeksjournalistiek, aldus een woordvoerster van het OM vrijdag. Bovendien is het wapen ondertussen vernietigd volgens Editie NL.

Kalasjnikovs zijn populair in de onderwereld. Het wapen is bij verschillende liquidaties gebruikt. Ook de terroristen die aanslagen pleegden in Parijs hadden een kalasjnikov. Editie NL wilde laten zien dat het niet moeilijk is om aan zon zwaar wapen te komen.

Bewijs
Het OM heeft Editie NL nu uitgenodigd voor een gesprek om te horen hoe de journalisten te werk zijn gegaan. RTL moet ook aantonen dat het wapen inderdaad onbruikbaar is gemaakt. Dan is pas zeker dat er geen vervolging wordt ingesteld. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email