Column: Analoge radio; de Dino van de Media

Het huidige radiolandschap dobbert al een paar jaren langs de bekende lijnen. Procentje verschuiven van 538 naar 3FM die vervolgens weer een paar luisteraars uitwisselt met Q. Boeie.

Er zit geen groei in het absolute bereik en de commerciële opbrengsten zakken steeds meer in. Het aantal luisteraars daalt en de jeugd heeft gaat steeds meer streaming luisteren en kijken.

Laat u zich trouwens geen zand in de ogen strooien. De juichende berichten van het NLO vertonen tegenwoordig opmerkelijke overeenkomsten met het vinden van een zelfverstopt paasei.

“De omzet van radio is met 3% gestegen”. Ja, dat klopt. In vergelijking met vorig jaar in ieder geval. Maar als je het over een periode van jaren bekijkt zie je een langzaam inzakkend kaartenhuis.

Daarnaast vergeten we voor het gemak dat radio voor hetzelfde geld steeds meer secondes moet leveren. Kortom, we spreken hier van een niet bewegende, niet groeiende, niet innovatieve tak van de mediaboom. Radio is een Dino.

Ongeveer een maand geleden besloot Chevrolet een bijl aan deze wankele mediaboom te zetten. kijk hier maar eens. Een auto met always-on 4G verbinding en een eigen wifi-netwerk. Opeens zijn alle online diensten in de auto tegen een alleszins acceptabele prijs te zien en te horen. Je kan erop wachten dat deze diensten intrede gaan doen in Europa.

En ja ,daar sta je dan als branche met je DAB uitrol. Het is alsof Fred Flintstone met zijn benenwagen wordt ingehaald door een zoevende Tesla met een blondine erin. Maar we blijven juichen dat het zo goed gaat, tegen beter weten in.

Alex Roeki