Gerard Cox krijgt Oeuvreprijs Radio 5

Gerard Cox krijgt de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs. De publieke radiozender eert de rasartiest “voor zijn indrukwekkende carrière en opmerkelijke bijdrage aan de Nederlandse muziek”. De zanger, cabaretier en acteur ontvangt de jury prijs op 25 mei in het DeLaMar Theater in Amsterdam, waar speciaal voor hem een concert wordt georganiseerd.

Cox, die vrijdag 75 jaar wordt, is een “creatieve duizendpoot”, zegt NPO Radio 5. “Of hij nu kiest voor een lied, tv-serie of speelfilm, Cox weet steevast een gelukzalig gevoel van nostalgie bij zijn publiek op te wekken, terwijl hij jongere generaties een prachtige blik op het leven van vroeger biedt.”

5.000 euro
De prijs van de NPO bestaat uit een award en een geldbedrag van 5.000 euro, dat bestemd is voor een door de ontvanger te kiezen goed doel. Tijdens de feestelijke avond maakt Gerard Cox bekend naar welke organisatie deze donatie gaat. Cox beklimt tijdens de avond ook zelf het podium waar hij diverse liedjes zingt uit zijn oeuvre.

Concert in het DeLaMar Theater
Het concert op 25 mei in het DeLaMar Theater in Amsterdam wordt ook uitgezonden op het publieke nostalgische radiostation. Het tijdstip van uitzending wordt later bekendgemaakt. Eerder ontvingen Cliff Richard, Willeke Alberti, Lee Towers, George Baker, Liesbeth List en Anita Meyer de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs.

Naast de Oeuvreprijs is er nog meer nieuws over Gerard Cox. Hij gaat samen met Joke Bruijs opnieuw het theater in. Cox en Bruijs gaan samen in De Oasebar spelen. De voorstelling in het Oude Luxor wordt een ode aan het variététheater van weleer, zo is te lezen in het Shownieuws op Radio.NL..

Biografie Gerard Cox
Cox is al meer dan vijftig jaar artiest. Gerard Cox, geboren op 6 maart 1940 in Rotterdam, zit al meer dan vijftig jaar het artiestenvak. Op 20-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste grammofoonplaat en niet veel later debuteerde hij met een kleine rol in het toneelstuk Blijde verwachting. In 1963 stond de aanvankelijke onderwijzer voor het eerst als cabaretier op de planken in de voorstelling Van de prins geen kwaad.

Met zijn controversiële liedjes, pittige uitspraken en geëngageerd cabaret zorgde Cox regelmatig voor de nodige ophef. Het liedje Arme Ouwe over koningin Juliana leverde hem een proces-verbaal op wegens opzettelijke belediging van het staatshoofd.

Zijn carrière omvat een breed scala aan satirische radio-, tv-programma’s en conferences. In 1973 maakt hij naam als zanger van Nederlandstalige luisterliedjes en scoorde de megahit ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. In 1999 pakte de acteur/scenarioschrijver van de komische televisieserie Toen Was Geluk Heel Gewoon de Gouden Televizier-Ring en later vertolkte hij nog gastrollen in tv-series als ’t Schaep Met De 5 Pooten en Sinterklaas En Het Geheim Van Het Grote Boek.

Onlangs stonden Gerard Cox en Joke Bruijs op het toneel in de komische voorstelling Alles Went Behalve Een Vent en in 2013 bracht hij zijn album Nou, Nog Eéntje Dan… uit. Het album bevat nieuwe opnames van zijn lievelingsliedjes, veelal door hem zelf geschreven. Vorig jaar speelde de film Toen Was Geluk Heel Gewoon in de bioscopen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email