Search
Close this search box.

‘Te koop aangeboden: Wild FM’

Het regionale commerciële hitstation in Noord-Holland, Wild FM, wordt te koop aangeboden op de website bedrijventekoop.nl. Volgens de informatie op de website zou het radiostation tussen de honderdduizend en honderdvijftigduizend euro moeten opleveren.

Wild FM geeft desgevraagd aan dat het station niet te koop staat, ook al suggereert de naam van de website (bedrijventekoop.nl) dit wel.

Wild FM zoekt sinds vorige maand een commerciële MBI-kandidaat die 150.000 wil investeren.

Hoeveel het radostation nu waard is wilde Henk Zeeman van Wild FM niet zeggen.

Ruim een jaar geleden werd Wild FM Hitradio, het regionale commerciële radiozender uit Noord-Holland, nog overgenomen voor 326.500 euro.

10 jaar Wild FM
Wild FM bestaat ruim 10 jaar, maar in financieel opzicht ging het er vrijwel nooit goed. De oprichters waren Dave Leusink en Koen van Tijn, en tot augustus 2011 was de radiozender eigendom van de zakenman Erik de Vlieger.

Nadat zijn imperium, waartoe ook veel vastgoed en zelfs een luchtvaartmaatschappij behoorde, ineen was gestort, kwam het station in handen van AKP Media, een mediabedrijf dat ook de bekende NL Magazines uitgaf.

Prins Bernhard jr
Een jaar later ging de nieuwe eigenaar van Wild FM, APK Media, failliet, en werd het station doorverkocht aan een bedrijf met de naam Creative Radio Concepts BV. Onder meer Prins Bernhard jr. was één van de nieuwe eigenaren.

Rechtszaak
Vervolgens werd door de nieuwe eigenaren getracht om onder een contract uit te komen met zenderexploitant Broadcast Partners. Die schakelde echter de rechter in en werd in het gelijk gesteld. Immers, de moedermaatschappij van Wild FM kon dan wel failliet zijn verklaard, Wild FM zélf was dat niet. En het was het radiostation dat de verplichting tot betaling had voor de contractueel gehuurde zendinstallaties.

Faillissement
De rechtszaak met Broadcast Partners had tot gevolg dat ook Wild FM zélf faillissement aanvroeg. Het faillissement werd uitgesproken op 21 mei 2013.

Durfinvesteerders
De scherven van Wild FM werden twee maanden later opgekocht door durfinvesteerder Hans Kortlevers. Kortlevers werd in vastgoedkringen bekend doordat hij ondermeer panden opkocht van de vermoorde vastgoedman Willem Endstra. Hij verkocht meteen de helft van Wild FM door aan Henk Zeeman van Elmar Media. Koen van Tijn, die jaren eerder Wild FM ooit mede-oprichtte, werd aangezocht om het nieuwe station te gaan leiden.

Op de website van het zakenblad Quote zei Kortlevers destijds over zijn nieuwe aankoop: “’Misschien wordt het niks hoor, maar ik vind het leuk om het te proberen. Het is het best beluisterde regionale station van deze regio, maar commercieel nooit geslaagd. De tent heeft nog nooit winst gemaakt, maar wel veel potentie. Ik vond het een mooie kans, aangezien er al aan miljoenen ingestoken is de laatste jaren.”

Kennelijk willen de huidige eigenaren na amper twee jaar alweer van Wild FM af, getuige de publicatie op bedrijventekoop.nl. Het is ook nog niet eerder voorgekomen dat op deze website een compleet radiostation te koop wordt aangeboden, zo tussen geldzoekende shoarmaboeren in. Wild FM bestond eind 2014 alweer 10 jaar.

Digitalisering van de ether
Wat ook opmerkelijk is, is dat Wild FM te koop is gezet vlak voordat het radiostation additionele investeringen moet doen in de digitalisering van de ether. Op uiterlijk 1 september 2015 moet net als alle overige regionale radiozenders, ook Wild FM naast op de FM, ook digitaal in de ether te beluisteren zijn. Dit vergt, naast de FM-zenders, investeringen in een ander –digitaal- zendernetwerk.

Een eventuele kandidaat-koper-investeerder die minimaal een ton over heeft voor Wild FM, moet zich daarnaast realiseren dat de FM-vergunningen van het radiostation aflopen in september 2017. Minister Kamp van Economische Zaken heeft nog niet besloten wat er daarna met de vergunningen zal gaan gebeuren. Omdat met name de landelijke commerciële radiostations de digitalisering van de ether voortvarend hebben aangepakt wordt er gehoopt op een nieuwe verlenging van de FM-vergunningen per 2017 (net zoals de licenties in 2011 ook al zijn verlengd). Maar dit is nog niet zeker. De kans bestaat ook nog altijd dat de FM-vergunningen per 2017 zullen worden geveild. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten