Afscheid Gerard Ekdom 3FM: “Tijd dat ik het ouderlijk huis ga verlaten”

[Update] “Het wordt tijd dat ik het ouderlijk huis ga verlaten,” zo sprak Gerard Ekdom tijdens zijn afscheidsprogramma op 3FM. Na bijna 17 jaar nam de deejay afscheid van de publieke popzender. Vanaf 5 oktober presenteert hij de ochtendshow op Radio 2.

Ekdom kwam in december 1998 binnen bij 3FM via de nachtopleiding van de AVRO. Daarna volgde de zondagochtend. Echt bekend werd de deejay in september 2001 de “Arbeidsvitaminen” van Wim Rigter overnam. Vaste ingrediënten waren toen de “BBQ-plaat” en “Hai met Henk”, waarin Ekdom Henk Westbroek nadeed.

Na negen jaar Arbeidsvitaminen verhuisde Ekdom in september 2010 naar de lunch en ging hij tussen 12 en 14 uur “Effe Ekdom” presenteren. In eerste instantie alleen van maandag tot en met donderdag, maar dit jaar kwamen daar ook de vrijdagen bij. Maar ook de “Freaknacht” en “Ekstra Weekend” waren razend populair. Daarnaast zat de deejay acht keer in het Glazen Huis.

Natuurlijk werd er uitgebreid afscheid genomen van Ekdom op 3FM. Youp van ’t Hek nam met een column afscheid van Gerard waarmee hij menig maal ‘Flappie’ deed in het Glazen Huis en daarbuiten ook bevriend is met de deejay.

Van zijn 3FM-collega’s kreeg de deejay een door Selwyn Senatori beschilderde reddingsboei. Roel van Velzen maakte een speciale Gerard Ekdom versie van “Goodbye my friend”. “Solstice” van Marten Fisher was de laatste dagen een van zijn favoriete liedjes van Ekdom. En daarom speelde Fisher live bij de deejay voor de deur. Van ANWB-filelezer Jon Bakker kreeg Ekdom onder meer een koffiemok voor in de auto en een fietskaart voor Midden-Duitsland.

Kort voor twee uur kwam het moment dat Ekdom haat: afscheid nemen. “3FM is niet zomaar een radiostation. 3FM is met al haar luisteraars een ware familie. Mijn familie, want werk is het nooit geweest. Daarom hou ik nou eenmaal teveel van dit vak. Negen jaar lang mocht ik werkend Nederland door de ochtend heen slepen. Zeven jaar lang de leukste vrijdagavondshow ooit mogen maken. En tot slot vijf jaar lang die lunchshow Effe Ekdom. Elke dag feest. Elke dag weer die slappe lach.”

“Ik had met alle gemak nog jaren door kunnen gaan en blijven zitten op 3FM. Het is tijd dat ik mijn ouderlijk huis ga verlaten en mijn vleugels uit ga slaan. Het is tijd voor dat nieuwe hoofdstuk in mijn carrière. Vanaf 5 oktober is de ochtendshow op Radio 2 mijn nieuwe bestemming. Wat zal ik de wekker gaan haten!”

“Ik vind afscheid nemen van mijn familie niet leuk, maar het moet wel gebeuren. Ik blijf in de buurt. En tussen 3FM en Radio 2 stroomt maar een heel klein riviertje. Een riviertje dat op dit moment een beetje gevuld is met tranen van geluk vanwege al die mooie jaren op dit station en tranen vanwege het afscheid dat ik ervan moet nemen. We ontmoeten elkaar wellicht vanaf 5 oktober aan de andere kant van de rivier. En die rivier is niet ver weg, die is heel dichtbij. Het wordt hartstikke mooi en wat hou ik van jullie allemaal.” Waarna Ekdom zijn laatste plaat startte: “Meeting across the River” van Bruce Sprinsteen.

Luister hieronder naar de afscheidsspeech van Ekdom op 3FM. [Radiowereld.NL]