‘Amsterdam Gay Pride Canal Parade’ op lokale omroep Salto TV

[Update] De lokale omroep Salto TV zendt in de aanloop naar de twintigste editie van de ‘Amsterdam Gay Pride Canal Parade’ een nacht lang beelden uit van Canal Parades van de afgelopen twintig jaar. De ‘Gay Pride Canal Parade’ start dit jaar officieel op zaterdag 1 augustus om 14.00 uur

In de nacht van vrijdag 31 juli op zaterdag 1 augustus worden vanaf middernacht alle reportages ook uitgezonden die MVS GayStation sinds 1997 heeft gemaakt van dit jaarlijkse hoogtepunt. Bijna zeven uur lang varen de extravagante boten langs in oude reportages.

Oude reportages in herhaling
Wie herinnert zich nog de ‘kuisheidsverklaring’ die deelnemers moesten ondertekenen voor de eerste botenparade? Of de Gay-Games-editie uit 1998? Of de ‘piemelboot’ uit 2004? In de ‘Night of Pride’ komen ze allemaal weer langs. Deze Pride-estafette begint om middernacht met de piepkleine parade van 1996, om rond half zeven ’s ochtends te eindigen in 2014.

MVS GayStation
SALTO is al sinds 1984 het public access kanaal van Publieke Omroep Amsterdam. MVS GayStation maakt bij Salto al vanaf het begin radio- en televisieprogramma’s voor, door en over homo’s, lesbiennes, bi- en transseksuelen in Amsterdam.

AT5
Dit jaar zijn de Gay Pride-feesten en de Canal Parade ook live te volgen op de lokale zender AT5. [Radiowereld.NL]

Jury
De jurering van de Botenparade tijdens de Amsterdam Gay Pride ligt zaterdag in handen van schrijver en presentator Cornald Maas (voorzitter), nieuwslezer Rik van de Westelaken, journaliste Margriet van der Linden, modeontwerper Bas Kosters en Irene Hemelaar, directeur LHBTI-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride.

De jury, die dit jaar op een ponton zit aan de Keizersgracht, beoordeelt de 80 deelnemers op basis van drie hoofdcriteria. Maas: “Wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de mooiste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema?” De prijsuitreiking aan de teams van de winnende boten vindt plaats tijdens het slotevenement van de Amsterdam Gay Pride, op zondag 2 augustus op het Rembrandtplein.