West-Duitse publieke omroep WDR gestopt op de middengolf

De Westdeutsche Rundfunk (WDR), de publieke omroep voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is gestopt met uitzenden via de middengolf. Afgelopen nacht (6 juli) om klokslag 2 uur werden de AM-zenders in Bonn en Langenberg definitief uitgezet.

Vanuit Langenberg, tussen Bielefeld en Dortmund, zond de WDR uit op 720 kHz (64 kW), terwijl vanaf de Venusberg bij Bonn wordt uitgezonden op 774 kHz (5 kW). In het verleden had de omroep ook nog zwakkere middengolfzenders in Kleef, Herford, Aken en Siegen staan (allen op 702 kHz). Deze zenders werden begin jaren ’90 al uitgezet.

Jarenlang was via de middengolf de hele dag door WDR 2 te ontvangen. De laatste 15 jaar was tijdens de ochtend- en avondspits WDR VERA te beluisteren via de twee AM-frequenties met non-stop verkeersinformatie. Daarnaast werden de frequenties ook ingezet voor WDR Event met sportevenementen en politieke debatten.

Begin mei werd al bekend dat de WDR de uitzendingen via de middengolf ging stopzetten. Naast dat er steeds minder mensen via de middengolf luisteren maakt het uitzetten van de zenders deel uit van afspraken die de publieke omroepen in 2010 gemaakt hebben met de overheid. Zij krijgen subsidie voor de uitrol van DAB+ als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de energieverslindende middengolfzenders uit moeten.

WDR 2 is in heel Noordrijn-Westfalen ook via FM en DAB+ te beluisteren. En ook WDR VERA (24 uur per dag) en WDR Event zenden via DAB+ uit.

Veel Duitse publieke omroepen, waaronder de SWR, de MDR, Radio Bremen en de NDR, stopten al eerder met uitzenden via AM. Eind september volgt ook de Bayerische Rundfunk. Eind dit jaar verdwijnt ook de landelijke publieke zender Deutschlandfunk van AM. Ook de Amerikaanse legerzender AFN zet nog dit jaar zijn middengolfzenders in Duitsland uit.

In Nederland stopt de NPO in september 2015 met het uitzenden van Radio 5 via de middengolf. Ook hier worden luisteraars geadviseerd om over te stappen naar DAB+. [Radiowereld.NL]