Luisteraars zijn de dupe van het afknijpen van FM. Dit stelt Lex harding in een opiniestuk in de Volkskrant. Dit zou tot slechtere ontvangst leiden. Ook de plannen om de clausulering op te heffen en het toestaan om meer dan twee landelijke radiostations te bezitten vindt Harding maar niets.
“Het voornemen om vanaf 2017 toe te staan dat een radiobedrijf in plaats van twee maar liefst vier frequenties bezit, zal leiden tot dominantie van Talpa (nu 538 en SlamFM) en De Telegraaf (nu Sky en Veronica). Die zullen elk vier frequenties verwerven.
De Persgroep (nu alleen Q Music) zal alleen al uit defensieve overwegingen ook meer frequenties willen bezitten. Dan zullen drie spelers de radiomarkt in Nederland domineren: Talpa (De Mol), De Telegraaf (deels De Mol) en de Persgroep,” zo vreest Harding.
“Voor kleinere partijen wordt het onmogelijk een plek te verwerven of te behouden. Bij de verkoop van zendtijd zullen ze volledig worden ondergesneeuwd door genoemde drie partijen.”
Ook voor het opheffen van de Clausulering heeft Harding geen goed woord over: “De huidige clausulering is geen groot succes omdat de regels onnavolgbaar zijn. Een station voor Nederlandse muziek moet ook Europees aanbod uitzenden. Het station dat verplicht is om ‘gouwe ouwen’ uit te zenden brengt deels ook recente muziek. En het station dat er is voor nieuwe muziek weet die regels ook handig te omzeilen.”
“Opheffen van de clausulering zal ertoe leiden dat nog meer stations kiezen voor een breed aanbod van voornamelijk Top-40-muziek. Alleen een strakke, heldere clausulering biedt garantie voor een divers aanbod,” aldus de radiomaker.
Harding is er van overtuigt dat FM op termijn gaat verdwijnen ten gunste van DAB+ en internet: “Met die wetenschap is het voor nieuwe spelers echt weggegooid geld om nu nog te investeren in FM. Het is dus onwaarschijnlijk dat zich nieuwe gegadigden zullen melden, tenminste als de overheid vasthoudt aan de huidige hoge licentiebedragen.”
Maar wat nu de opvolger wordt van FM laat de oud-Veronicaan nog in het midden. Zowel DAB+ als internet hebben allebei hun voor- en nadelen. “DAB+ biedt als voordeel meer zenders, maar de geluidskwaliteit is beduidend minder dan FM en een storingsvrije ontvangst overal en altijd kan nog niet worden gegarandeerd. Bovendien moet iedereen een nieuwe, duurdere ontvanger aanschaffen.”
“Echter, radio luisteren via internet zal vooralsnog niet de plaats kunnen innemen van de FM. Mobiel internet, bijvoorbeeld in de auto, is daarvoor nog te kostbaar. DAB+ zou het gat kunnen opvangen dat ontstaat als de FM wordt uitgezet, want DAB+ is wel geschikt voor mobiele ontvangst.” [Radio.NL/Volkskrant]