Veel topsport laatste week van augustus bij NOS

Sportliefhebbers komen in de laatste week van augustus ruimschoots aan hun trekken bij de NOS. Van 23 tot en met 30 augustus zal de NOS verslag doen van vijf grote sportevenementen. Het WK Atletiek, het WK Judo, de EK Hockey, het EK Paardensport (vijf disciplines) en de Ronde van Spanje.

Van zaterdag 22 augustus tot en met zondag 30 augustus 2015 worden in Peking de wereldkampioenschappen atletiek gehouden. Na het voor Nederland zeer succesvol verlopen EK van 2014 zijn de verwachtingen in China hooggespannen. Hoe zullen de Nederlandse sterren van het EK, zoals Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Broersen, het in China doen op het mondiale podium?

WK Judo
Het WK judo 2015 vindt van 24 tot en met 30 augustus plaats in 2015 in Astana. Met voor Nederland het maximale aantal van achttien deelnemers. In het keurkorps van vrouwenbondscoach Marjolein van Unen en mannencoach Maarten Arens natuurlijk toppers als Henk Grol, Marhinde Verkerk en Kim Polling. Het drietal veroverde recent op de Europese Spelen in Bakoe goud. De laatste keer dat het Wilhelmus klonk op een WK was in 2009. Verkerk werd destijds in Rotterdam wereldkampioen.

EK Hockey
Londen is van 21 tot en met 30 augustus het toneel van de Europese kampioenschappen hockey, voor mannen en vrouwen. Het toernooi wordt gehouden in een nieuw stadion op het Queen Elizabeth Olympic Park. Bij de mannen strijden de acht beste nationale teams om de Europese titel. Naast vicewereldkampioen Nederland is ook Europees kampioen van 2013 Duitsland van de partij. Bij de vrouwen doen ook acht landen een gooi naar de titel. Met als grootste favorieten Duitsland (Europees Kampioen van 2013) en Nederland (wereldkampioen in 2014).

Ronde van Spanje
Zaterdag 22 augustus gaat de 70ste editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start met een ploegentijdrit in Puerto Banús, bij Marbella. De ronde eindigt zondag 13 september in Madrid. Het deelnemersveld is nog niet compleet, maar LottoNL.Jumbo komt naar alle waarschijnlijkheid met Laurens te Dam als kopman naar Spanje. Giant-Alpecin staat vermoedelijk  met Tom Dumoulin aan het vertrek. Op doordeweekse dagen een samenvatting in de reguliere uitzending, in het weekend live.

EK Paardensport
Het CHIO in Aken is dit jaar gastheer van de Europese kampioenschappen springen, dressuur, vierspanmennen, voltige en reining. Aken is daarmee het eerste evenement in de geschiedenis waar maar liefst vijf EK’s tegelijk worden verreden. Een recordaantal van achttien landen heeft zich ingeschreven. Voor Nederland komen onder anderen de springruiters Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder en Wout-Jan van der Schans in actie. Bij de dressuur maken Edward Gal en Hans Peter Minderhoud deel uit van de Nederlandse équipe. De presentatie is in handen van Dione de Graaff, Jeroen Stomphorst. [Radiowereld.NL]