NOS betreurt berichtgeving Koningslied

[Update] In tegenstelling tot wat de NOS donderdagmorgen meldde, hebben Radio 2 en het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ geen geld gekregen voor de promotie van het Koningslied. Bekend was al dat het Koningslied, bedoeld voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, 550.000 euro heeft gekost. Het Nationaal Comité betaalde 400.000 euro en de NPO 150.000 euro.

Vanwege de hoge kosten had de NOS de NPO verschillende malen om de stukken gevraagd, maar zonder resultaat. Daarom deed de NOS een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en kreeg de stukken alsnog, maar met weggelakte bedragen.

De NOS trok daaruit de conclusie dat er geld was betaald voor de promotie van het Koningslied door NPO Radio 2 en DWDD, maar verzuimde dat nogmaals te verifiëren bij de NPO of bij BNN-VARA.

Hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff: “Dat betreur ik natuurlijk. Het verwijt dat we geen wederhoor hebben gepleegd, vind ik onterecht. We hebben de NPO meerdere malen gevraagd om inzicht in de kosten te geven en dat wilde men niet, omdat het bedrijfsgevoelige informatie betreft. Vervolgens krijgen we op grond van de WOB stukken waarin bedragen zijn weggelakt. Overigens: we weten dus nog steeds niet hoe de kosten van het Koningslied zijn samengesteld.” [Radiowereld.NL]

Update NPO
Naast de NOS komt de NPO natuurlijk ook nog met een verklaring: “De suggestie van de NOS deze morgen dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma’s is niet juist. In de kolom met bedragen stonden ook kostenposten waar ‘om niet’ stond. Dat was het geval bij programmakosten DWDD en NPO Radio 2. Dit heeft de NOS niet geverifieerd bij de NPO voor publicatie.

Zoals bekend hebben alle activiteiten (productie, realisatie en registratie van het lied en het TV- en radio-evenement in Ahoy) rond het Koningslied in totaal 574.463 euro gekost. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft 400.000 euro vanuit private middelen bekostigd. De NPO heeft uit eigen budget 174.463 euro bijgedragen.

De activiteiten rond het Koningslied liepen sterk uiteen waarbij vele tientallen personen en bedrijven bij betrokken waren. Voor de productie en realisatie van het lied inclusief de videoclip zijn kosten gemaakt voor bijvoorbeeld componisten, tekstdichters, artiesten, studiohuur en productie van de videoclip. De publieksactie om Nederlanders te mobiliseren om teksten in te leveren, behelsde de ontwikkeling van een site en een app, een reclamespot en een marketingcampagne op tv en radio. Het TV- en radio-evenement omvatte kosten als regie, technische productiekosten zoals camera’s en licht, muziek en orkest en locatiekosten voor catering, beveiliging en medewerkers van de locatie.

Gewerkt is op basis van een realistische begroting waarbij de kosten die de NPO zelf heeft gemaakt (uren van medewerkers, verbindingskosten, inkoop reclamezendtijd) uiteraard niet zijn doorberekend.

Het Commissariaat voor de Media controleert de rechtmatigheid van alle uitgaven van de Publieke Omroep. De NPO heeft besloten om naast het Commissariaat voor de Media ook staatssecretaris Sander Dekker een toelichting te geven op de kosten rondom het Koningslied. Het gaat in dit geval namelijk om een eenmalig en uitzonderlijk evenement waarbij meerdere – ook private – partijen bij betrokken waren. Uiteraard legt de publieke omroep verantwoording af over de kosten die zij maakt: dat doen we per net, per zender en per genre. En in dit hele specifieke geval over een groot en bijzonder project dat afwijkt van onze reguliere programmering.

Deze discussie over het Koningslied illustreert voor de NPO wél hoe gevoelig de grens tussen politieke inmenging en een onafhankelijke publieke omroep is. Volgens de NPO kan en mag die grens niet worden overschreden. De politiek bepaalt hoeveel geld we krijgen. De publieke omroep moet in alle vrijheid kunnen beslissen hoe dit wordt.”

Update: De Wereld Draait Door
De NPO vindt het jammer dat de NOS-berichtgeving rondom het Koningslied vandaag tot veel commotie heeft geleid. Dit had voorkomen kunnen worden. Volgens de NPO is het vooral vervelend richting het programma De Wereld Draait Door omdat zij hier onbedoeld in mee worden getrokken. De DWDD-redactie opereert namelijk altijd journalistiek onafhankelijk en maakt altijd een eigen redactionele afweging.

‘Het is juist de publieke omroep die los van commerciële en politieke druk die onafhankelijkheid als kerntaak ziet, daar staan we voor,’ stelt NPO-bestuurder Shula Rijxman. Rijxman geeft aan blij te zijn dat de NOS heeft toegegeven dat de berichtgeving vanmorgen niet correct is geweest. ‘Dat siert ze.’

Gerelateerde berichten