Man bijt hond verder op internet

Man bijt hond blijft bestaan. Als het aan oud-makers en fans ligt krijgt het populaire programma, dat na 16 jaar van de buis verdwijnt, een tweede leven op internet. Oud-makers van het programma zijn hiervoor een actie gestart. De crowdfundactie wordt gesteund door bekende Nederlanders als Paul de Leeuw, Hugo Borst en Neerlandicus Herman Pleij.

Het populaire programma, dat op vrijdag 2 oktober voor het laatst is te zien op de Nederlandse televisie, gaat als het aan oud-makers èn fans ligt door op het internet.

Dat kan alleen als het benodigde startbedrag van € 99.000 wordt gehaald. Op de dag van de laatste televisieuitzending wordt daartoe crowdfundingwebsite Redmanbijthond.nl gelanceerd.

“Juist in de afgelopen twee weken in aanloop naar de laatste tv-uitzending hebben we gemerkt hoe het programma leeft”, reageert één van de initiatiefnemers, Jeroen van Leeuwen. “Iedereen -fans, makers en bekend Nederland- betreurt het besluit om de stekker eruit te halen bij Man bijt Hond.”

Bekende én nieuwe items
Het programma wordt dagelijks door zo’n half miljoen mensen bekeken. Toen half april het gerucht rondging dat Man bijt hond moet plaatsmaken voor een nieuw tv-programma reageerden fans al verbolgen: Man bijt hond moet blijven. Een paar maanden later hebben oud-makers (zoals redacteuren, verslaggevers en de acteurs van ‘Ons kent ons’) de handen ineengeslagen: we gaan door op het internet.

Om dat te realiseren doen zij een oproep aan alle fans: doneer eenmalig minimaal een tientje op redmanbijthond.nl en we maken het samen mogelijk. Als de teller op 99.000 euro staat, begint Man bijt hond in 2016 een tweede leven op internet.

Daar zullen vanaf januari nieuwe typische Man bijt hond-items te zien zijn als ‘De hond schuift aan’, ‘Ons kent ons’ en ‘De Lijn’, waarbij onbekende plaatsen worden bezocht. Een paar keer per week worden nieuwe items toegevoegd. De site moet daarnaast een platform worden voor nieuwe rubrieken.

Rechten Man bijt hond
We gaan natuurlijk wel innoveren”, zegt Jeroen van Leeuwen, die inmiddels een optie heeft op de rechten per 1 januari. “We zijn nu al bezig met nieuwe items en ook willen we meer interactie met de fans.”

Half miljoen fans
Onder de fans behoren ook bekende Nederlanders als Paul de Leeuw en Hugo Borst, maar ook emeritus hoogleraar Herman Pleij. In korte filmpjes die ze zelf hebben opgenomen delen fans via sociale media hun oproep: Man bijt hond moet door op het internet. Het zou voor het eerst zijn in de Nederlandse televisiegeschiedenis dat een televisieprogramma met steun van de kijkers online een doorstart maakt.

Als het streefbedrag niet wordt gehaald, krijgen fans hun geldbedrag – zoals dat gebruikelijk is bij crowdfunding – teruggestort. “Natuurlijk hopen we dat dat niet nodig is”, zegt Van Leeuwen. “Als je bedenkt dat Man bijt hond dagelijks honderdduizenden merendeels vaste kijkers trekt, dan móet het lukken. Man bijt hond moet van ons allemaal worden.” Of zoals Paul de Leeuw in zijn oproep zegt: “Man bijt hond moet blijven voor onze nakomelingen.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten