[Update] Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2015 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld.
Ook in 2015 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje in het jaaroverzicht.
2015 Was het jaar waarin John de Mol zijn bedrijf Talpa verkocht aan ITV, waarin 4,7 miljoen Nederlanders de finale van ‘Boer zoekt Vrouw’ zagen, er een ware ‘80s oorlog op de radio was en waarin Qmusic het aandurfde om een vrouwelijke deejay, Lieke Veld, een lunchprogramma te geven. Maar er gebeurde meer.
Veronica
Ook dit jaar zat Veronica is woelig vaarwater. Zenderbaas Erik de Zwart besloot daarom gelijk het roer om te gooien. Het station moest weer de stoere uitstraling uit de jaren ’80 en ’90 krijgen. Daarom werd Jeroen van Inkel naar de ochtend verplaatst en Patrick Kicken naar de middag. Daarnaast keerden Bart van Leeuwen en Dennis Hoebee terug op het oude nest. Michael Blijleven werd weggekaapt bij Slam (toen nog met FM).
Jantien van Tol werd aangetrokken om De Zwart te helpen Veronica in rustig vaarwater te krijgen. Maar dat bleek niet helemaal te lukken. Lange tijd bleef het marktaandeel maar net boven de 4% hangen. Eind september greep De Zwart opnieuw in. Kicken werd van de zender gehaald, en zit nu ‘volgens de officiële verklaring’ ziek thuis, en Martijn Muijs werd naar voren geschoven als nieuwe middagdeejay. Hij kreeg daarbij hulp van Nicky Verhage, die eerst naast Van Inkel zat.
Radio 10
En terwijl Radio Veronica bleef spartelen, wist rivaal Radio 10 de weg omhoog te vinden. Mede door de komst van oud-Veronica middagdeejay Rob van Someren en Tim Klijn stegen de luistercijfers fors.
DJ Sven kreeg zijn dance classics show terug op zaterdagavond. Edwin Diergaarde en Lindo Duvall kregen zomerbaantjes bij 10 en dat beviel blijkbaar zo goed dat ze alle twee nu een eigen programma hebben gekregen. Ook Cobus Bosscha maakte de overstap naar Radio 10.
Radio 538
Ook Radio 538 was in 2015 flink in het nieuws. Het populairste radiostation van ons land kaapte Coen Swijnenberg en Sander Lantinga weg bij 3FM. En dat betekende het einde voor Ruud de Wild bij 538. Zijn contract werd niet verlengd en eind april volgt een emotioneel afscheid. Inmiddels heeft De Wild een nieuwe uitdaging: jongeren met een handicap radio leren maken.
Menno Koningsberger startte zeer onverwachts als nieuwe baas van Radio 538, na jarenlang voor Qmusic gewerkt te hebben. Frank Dane verlengde voor het eerst in zijn leven een contract met een radiozender en besloot om bij 538 te blijven, terwijl Eddy Keur onlangs zijn spullen mocht pakken, hij was te duur.
Radio 2 en 3FM
Bij 3FM stond 2015 in het teken van verjonging. Coen & Sander vertrokken naar 538, terwijl Gerard Ekdom en Rob Stenders naar Radio 2 vertrokken. Voor Coen & Sander en Gerard werd het een emotioneel afscheid. En net als het station in een dip zit kondigde zenderbaas Wilbert Mutsaers ook nog eens zijn vertrek aan.
De programmering van 3FM is flink op de schop gegaan en Frank van der Lende werd benoemd tot de opvolger van Coen & Sander. Door de verjonging is het station wel een deel van haar luisterars kwijtgeraakt, want het marktaandeel van 3FM kreeg rake klappen. Een flinke klap kreeg ook Michiel Veenstra, die keihard onderuit ging in de studio.
Radio 2 werkte in 2015 verder aan haar missie om de grootste zender van Nederland te worden. Gerard Ekdom startte in de ochtend, terwijl Rob Stenders vanaf januari 2016 in de middag te horen is. Geregeld lag Radio 2 dan ook onder vuur van commerciële concurrenten, die met argusogen moesten toezien hoe de zender zich steeds commerciëler gaat programmeren.
NPO
Bij de NPO stond, afgezien van een slapende technicus die niet door had dat Radar een keer niet live was en dat hij een opname moest starten, grotendeels in het teken van hervormingen en de nieuwe mediawet.
De NPO wil de macht bij de omroepen weghalen. Dit tot groot ongenoegen van de omroepen zelf, die dan ook hevig protesteerden tegen deze plannen. Helaas hielp het niets, want de Tweede Kamer stemde in met de plannen.
Ook kondigde de NPO het einde van Radio 6 Soul & Jazz aan. Het station zou te weinig luisteraars hebben en dus te duur zijn. Over kosten gesproken: Het Commissariaat voor de Media wil meer transparantie in de kosten van de NPO. Misschien dat dan ook eens duidelijk wordt hoeveel Sterren.NL Radio en KX Radio per jaar kosten. Twee internetstations met een volwaardige programmering die opmerkelijk genoeg wel mogen blijven bestaan.
Met de nieuwe mediawet hoopt staatssecretaris Dekker een einde te maken aan amusement bij de publieke omroep. Ook wil hij dat de radiostations, waaronder Radio 2, meer onderscheidend moeten zijn. De commerciële radiozenders sprongen daarop in door te stellen dat publieke radiostations nog maar twee keer per week hetzelfde liedje mogen draaien.
Ophef
In januari werd Nederland opgeschrikt door een gestoorde man die het NOS-Journaal kaapte. Tarik Z toonde aan hoe makkelijk je met een (nep)wapen het hart van de NPO kunt binnendringen.
Ziggo en UPC voegden hun netwerken samen wat bij diverse kijkers tot storingen leidde. Ondertussen besloot Ziggo ook nog de Italiaanse omroep RAI van de kabel te knikkeren. Dit tot groot ongenoegen van een groep Italianen in Nederland. Zij startten een actie waar nauwelijks respons op kwam.
BNR was boos op de STER, omdat een reclamespotje werd geweigerd. Jack van Gelder liep boos weg bij zijn afscheid bij NOS Sport. Van Gelder besloot aan de slag te gaan bij Sport 1, wat hem nog een kat opleverde van NOS Sport hoofdredacteur Nooter. Maar Van Gelder lachte als laatst, want Sport 1 is van dezelfde eigenaar als Ziggo en dus kwam er onlangs het gratis sportkanaal ‘Ziggo Sport’, waar de sportkenner nu op te zien is.
Verschillende media trapten in de grap die Edwin Evers uithaalde met Boer Tom. In een gemanipuleerd telefoongesprek nam zogenaamd de vriendin van Tom op. En dat terwijl hetzelfde gesprek met Tom (zonder vriendin) enkele dagen eerder al op de zender te horen was.
Hoofdredacteur Sjuul Paradijs vertrok bij De Telegraaf. Het moederbedrijf van de krant wil reorganiseren. Over de precieze reden van het vertrek van Paradijs is niets bekendgemaakt.
Giel Beelen brak op 3FM het optreden af van de jongensband Mainstreet omdat het te vals was.
Frequentieperikelen
2015 Was een druk jaar voor de VCR. Onder leiding van een gewijzigd bestuur, waarbij Menno Koningsberger de nieuwe voorzitter werd en Sjors Frölich de nieuwe secretaris, moest drukt gelobbyd worden over wat er met de radiofrequenties moest gaan gebeuren.
Minister Kamp kondigde aan de frequenties te willen veilen, maar stuitte op grote weerstand van de Kamer en de radiostations. Daarop koos hij eieren voor zijn geld en besloot tot een verlenging van de frequenties met vijf jaar. Deze wordt overigens pas komend voorjaar afgerond. Ook mag één partij vanaf 2016 vier landelijke FM-kavels bezitten in plaats van twee.
Goed nieuws voor Radio Veronica, want het CBb oordeelde dat het radiostation te veel moet betalen voor haar frequenties. Sky, 538 en Q vingen echter bot.
Maar er werden meerdere geschillen bij de rechter uitgevochten. 100% NL kwam opnieuw in aanvaring met het AT en RADIONL, de volkzender die semilandelijke radio maakt op een dertigtal regionale frequenties. RADIONL startte zelfs een ware hetze tegen 100% NL en bedelde om geld bij haar luisteraars. De rechter vloot het AT terug waardoor RADIONL meer moet regionaliseren. Op dit moment loopt nog het hoger beroep.
Prijzen
Blessings van Grootnieuws Radio won dit jaar de Radioring. Bert Haandrikman ging er vandoor met de ster voor de mannen, terwijl Roosmarijn Reijmer beste vrouwelijke deejay werd. Ruud de Wild kreeg een Marconi Oeuvre Award, terwijl Qmusic werd uitgekozen tot beste zender. Herman Hofman kreeg een Marconi voor aanstormend talent, terwijl Coen & Sander de Impact Award kregen voor hun overstap naar 538.
Johnny de Mol won de Gouden Televizier Ring voor Syndroom, terwijl hij ook nog eens de ster bij de mannen won. Zijn ex Chantal Janzen won de ster bij de vrouwen, terwijl tante Linda de Mol een Oeuvre Award kreeg.
Stephan Bouwman won de 2015 editie van het Q-College.
Transfertombola
Naast Coen, Sander, Gerard en Rob verhuisden er meer presentatoren en deejays van zender. Een overzicht: Marjan Koekoen ging van de NOS naar Radio Drenthe, Ruben Nicolai van BNN naar RTL, Tiësto van 3FM naar 538, Beau van Erven Dorens ging terug van SBS6 naar RTL, Bart Jan Cune van 3FM naar 538, Eva Koreman van Qmusic naar 3FM, Paul van Liemt van BNR naar RTL Z, Koen Hansen van Q naar 100% NL, terwijl Martijn Lagrouw terug ging van 100% NL naar Slam.
Manuel Venderbos vetrok uit onvrede bij EO en ging naar Omroep West. Rick Nieman nam afscheid van het RTL Nieuws om enkele maanden later aan de slag te gaan bij WNL. Joris Reer ging aan de slag bij Traffic Radio, maar besloot binnen een maand te vertrekken naar Dolfijn FM.
Gert-Jan van Ackooij verliet 538 voor de vroege ochtend van Veronica. Bij datzelfde Veronica mocht DJ Jean zijn spullen pakken. Hij vond toch t weer onderdak bij Fresh FM. Meer mensen vonden trouwens onderdak bij regionale stations. Zo ging Jeanne Kooijmans aan de slag bij RTV NH. Luc van Rooij eerst bij Feelgood Radio en daarna bij Radio Royaal, terwijl Jos van Heerden nu te horen is op Radio M Utrecht.
Rijdende Rechter Frank Visser deed de meest opmerkelijke uitspraak uit zijn carrière: hij vertrekt naar SBS 6. KRO-NCRV heeft nu de geestelijke vader van Fokke & Sukke als opvolger op het oog. Jan Kooijman verhuist van RTL 5 naar KRO-NCRV.
Patrick Lodiers gaat naast KRO-NCRV ook aan de slag bij BNR.
Afscheid
Zanger en oud-radiodeejay Albert West overleed in juni als gevolg van een fietsongeluk.
Daarnaast vertrokken er de nodige BN-ers bij hun baas. Zo ging Kristel van Eijk weg bij WNL. Ze deed nog wel een open sollicitatie als nieuwe middagdeejay van 3FM, maar kreeg daarop geen reactie.
Quinty Trustfull besloot na acht jaar te stoppen met Eigen Huis en Tuin. Janine Abbring ging weg bij Vroege vogels, Jan Roos bij Powned, terwijl Hans Kraaij jr. SBS6 gedag zij. Peter Timofeeff nam afscheid als weerman.
Ron Stoeltie ging weg bij weg bij Radio 2 en Radio 5 Nostalgia. Ook Toine van Peperstraten vertrok bij Radio 2. Zenderbaas René Oosterman nam afscheid van SBS6, na de flop met Mindmasters Live. RTL kondigde het einde van ‘Dit was het nieuws’ aan. Op Radio 8FM kwam een einde aan de ochtendshow ‘Rijk & Van Brabant’.
Jubileums en records
Slam FM bestaat 10 jaar en besloot afscheid te nemen van FM. Edwin Evers is al 15 jaar in de ochtend op 538 te horen en vierde dit met een marathonuitzending.
Vroege vogels is al 60 jaar op radio te horen, terwijl Olav Mol voor het 25e jaar commentaar gaf bij de Formule 1. Giel Beelen maakte de langste ochtendshow van Nederland op 3FM, de popzender die dit jaar 50 jaar bestaat.
Maar er waren meer feestjes bij de publieke omroepen, want Teletekst bestond 35 jaar, terwijl Spuiten en slikken voor het tiende jaar op de buis is.
DAB+
De digitalisering van de radio zette door in 2015. Zo zijn inmiddels ook alle regionale radiostations via DAB+ te ontvangen. En om DAB+ onder de aandacht te brengen bij de luisteraars kwam er een nieuwe reclamecampagne. De NPO bracht bovendien een flink aantal nieuwe zenders in de lucht om de ontvangst te verbeteren. De landelijke commerciële stations gaan dit komend jaar doen.
Om verdere investeringen in DAB+ mogelijk te maken stopte de NPO in september met uitzenden via de middengolf. Ook Radio Maria staakte de uitzendingen op AM en zet volledig in op digitaal.
Regionaal
Radio Royaal deed goede zaken en kreeg etherfrequenties in Rotterdam en Utrecht. Wild FM Hitradio had het lastig het afgelopen jaar en zette een nieuwe koers in. Dat deed ook Radio 8FM, waar nu voornamelijk classic hits te horen zijn. Daarnaast wijzigen Radio Royaal en Freez FM met ingang van het nieuwe jaar hun naam in Radio 8FM.
Buitenland
De VRT nam dit jaar afscheid van omroepsters op tv. Daarnaast werd er bij deze omroep gestaakt omdat er fors bezuinigd moest worden en een flink aantal medewerkers hun baan dreigden te verliezen. Staken konden de Fransen nog beter. Daar ging de publieke radio 28 dagen lang plat.
Belgische tv-makers hackten vanuit een auto radiofrequenties wat voor hilarische momenten zorgde. Sven Ornelis stopt met de ochtendshow op Qmusic Vlaanderen. Sam de Bruyn besloot Studio Brussel in te ruilen voor datzelfde Qmusic. Ondertussen maakten Peter van de Veire en Eva Daeleman maakten de langste radioshow door een team.
Chris Moyles maakte zijn comeback op de Engelse radio en zorgde ervoor dat de internetstream van zijn nieuwe werkgever Radio X overbelast raakte (DAB daarentegen bleef het gewoon doen). Jeremy Clarkson mocht zijn spullen pakken bij Top Gear. Jon Stewart nam afscheid van The Daily Show.
Een radiostation in Amerika gaf een rol als pornoster weg.
Noorwegen kondigde als eerste land ter wereld de afschakeling van FM aan. Vanaf 2017 is radio via de ether alleen nog via DAB(+) mogelijk. In Zweden willen ze daar niets van weten en blijft de overheid inzetten op FM. Dit tot grote teleurstelling van de radiostations. Vele Duitse publieke omroepen staakten hun uitzendingen via de middengolf. Om middernacht gaan de laatste uit. Dat geldt ook voor Frankrijk en Luxemburg.
Een nieuw jaar
En terwijl de Top 2000 aftelt naar de nieuwe nummer 1 van John Lennon, maakt Radio.NL zich alweer op voor het nieuwe jaar. Ook in 2016 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden.
De strijd om de luisteraar wordt door de opmars van 538, Qmusic, Radio 2 en Radio 10 nog heviger. Diverse radiostation starten het nieuwe jaar met een nieuwe programmering. Ook is de vraag welke landelijke radiozender er verkocht gaat worden. Daarnaast gaan de radiozenders nog meer inzetten op DAB+. Radio.NL blijft al deze zaken natuurlijk op de voet volgen.
De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2016! [Radiowereld.NL]