Brand in zendtoren Rotterdam; radiozenders uit de lucht

[Update] Door een brand in de zendtoren bij de Waalhaven in Rotterdam zijn momenteel diverse radiostations uit de lucht. De brand brak begin van de middag uit. Eén persoon zit nog vast op de 17e verdieping. De brandweer is bezig met een plan om deze persoon te redden.

Medewerkers van Alticom, eigenaar van het betonnen gedeelte van de mast, waren bezig met een inspectie toen bij het openen van een deur dikke rook naar buiten kwam.

Tegenover RTV Rijnmond verklaart een woordvoeder van de politie: “Het is voornamelijk het rubber van de bekabeling dat smeult. Daar komt de rook vanaf. Mogelijk is het veroorzaakt door kortsluiting, dat weten we nog niet zeker.”

Door de brand zijn veel radiostations in de regio Rotterdam niet of slecht te ontvangen op FM en via DAB+. Alle zenders zijn uitgeschakeld.

Wat de precieze oorzaak van de brand is in de communicatietoren aan de Anthony Fokkerweg in Rotterdam en hoe groot de schade is, is nog niet bekend. [Radiowereld.NL]

Update
Broadcast Partners, die de zenders van diverse radiostations verzorgt, meldt op Facebook: “In de zendmast Rotterdam is sprake van een grote algemene energiestoring. Naar verluidt, is er koelvloeistof uit de centrale koelinstallatie van de toren in de energievoorziening onderin de toren gelekt en daardoor is brand uitgebroken. Als gevolg daarvan staan de zenders uit.”

De brand in de toren is inmiddels geblust. De man die vast zat op de 17e verdieping is ook gered door de brandweer.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend. Lange tijd werd blussen onmogelijk, omdat de installatie waarin de brand woedde, nog onder stroom (23.000 Volt) stond. Wanneer de radiozenders op de toren weer ingeschakeld worden is nog niet bekend.

Gerelateerde berichten