Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oordeel CBb: Regiogerichtheid geldt voor elk FM-kavel

Regionale radiostations moeten voortaan per FM-kavel aan de verplichte hoeveelheid regiogerichtheid voldoen. Dit heeft het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geoordeeld in het hoger beroep aangespannen door het Agentschap telecom (AT). Het CBb houdt hiermee een eerdere uitspraak van de rechtbank van Rotterdam in stand.

Oordeel CBb: Regiogerichtheid geldt voor elk FM-kavel Al jaren procederen RADIONL, 100% NL en het Agentschap Telecom over het begrip regiogerichtheid. RADIONL zendt uit middels een netwerk van verschillende regionale zendvergunningen.

Een aantal is in handen van RADIONL zelf, andere regionale FM-vergunningen zijn in handen van andere vergunninghouders, maar RADIONL voert de exploitatie en programmering van die FM-frequenties.

Daardoor is er een semilandelijk netwerk ontstaan waarop slechts één programma te horen was onder de naam “RADIONL’ met uitsluitend Nederlandstalige muziek. Dat programma werd integraal uitgezonden van Groningen tot Maastricht en van de kop van Noord-Holland tot Zuid-Brabant.

Maar volgens de vergunningsvoorwaarden van de afzonderlijke FM-frequenties die RADIONL in gebruik heeft, dienen er op die FM-frequenties aparte regionale programma’s te worden uitgezonden.

Regionaliseren
Uiteindelijk oordeelde het CBb dat RADIONL moest gaan regionaliseren. Alleen besloot het Agentschap Telecom dat het verplichte percentage regiogerichtheid niet voor het specifieke FM-kavel geldt, maar voor het digitale DAB+kavel, waarin het FM-kavel valt. Deze DAB+kavels zijn echter flink groter dan de FM-kavels.

Door het besluit van het AT mocht RADIONL bijvoorbeeld via de kavels B28 (Zutphen 89.9 FM), B29 (Oldenzaal 90.0 FM), B30 (Winterswijk 94.3 FM) en B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM) een identiek programma uitzenden, ondanks dat de zender volgens de verschillende FM-licenties een 64% regiogericht programma dient uit te zenden. Een percentage dat RADIONL overigens tijdens een verdeling zelf heeft mogen aangeven. Het station zette hoog in, omdat het er zeker van wilde zijn de frequenties te bemachtigen.

Regiogerichtheid geldt elk voor FM-kavel
In juni oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat het AT ten onrechte heeft bepaald dat het percentage regiogerichtheid geldt voor het gehele digitale DAB+kavel en niet voor alle individuele FM-kavels binnen het DAB+kavel. Volgens de rechter is een dergelijke aanpassing een ingrijpende wijziging in de vergunning die het AT niet zomaar door had mogen voeren zonder voorafgaande consultatie of herverdeelprocedure.

Het AT besloot in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam bij het CBb. In december vorig jaar diende de zaak al, maar nu heeft het CBb eindelijk  uitspraak gedaan.

Het CBb oordeelt dat het AT regiogerichtheid per FM-kavel geldt en dus niet per DAB+allotment. Het CBb houdt hiermee de eerdere uitspraak van de rechter overeind.

In het geval van RADIONL betekent dit dat het radiostation verder moet gaan regionaliseren. Per FM-kavel moet aan het verplichte percentage regiogerichtheid worden voldaan. Het komt er dus kort op neer dat RADIONL via de eerder genoemde kavels elk een separaat programma moet gaan aanbieden.

De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor RADIONL, maar ook voor andere regionale radiostations die gebruik maken van meerdere FM-kavels. Ook zij zullen per kavel moeten voldoen aan de verplichte hoeveelheid regiogerichtheid. [Radiowereld.NL]