Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nog geen duidelijkheid over kosten FM-vergunning Veronica

Er is nog altijd geen duidelijkheid over de kosten die Radio Veronica moet betalen voor haar FM-vergunning voor de periode 2011-2017. Begin 2015 oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat 20 miljoen euro teveel is, maar een nieuw bedrag is nog steeds niet vastgesteld.

In 2003 zijn de radiofrequenties voor de commerciële radio geveild. De verschillende genres werden onderverdeeld in kavels, zoals nieuws, popmuziek en klassieke muziek. De Sky Radio Group bemachtigde de zendvergunning voor kavel A2. Hierop is Radio Veronica te horen.

Kavel A2 is een geclausuleerde kavel, dat wil zeggen dat de kavel programmatische beperkingen kent. Kort gezegd moet op kavel A2 op bepaalde tijden ‘gouwe ouwe’ popmuziek (muziek ouder dan 5 jaar) worden uitgezonden.

Op 21 april 2011 verlengde de minister van Economische Zaken de FM-vergunning van Radio Veronica tot 1 september 2017 onder oplegging van een eenmalige bijdrage van 20.385.000 euro. De hoogte van die bijdrage is vastgelegd in een algemeen verbindend voorschrift (de Regeling eenmalig bedrag) en is gebaseerd op een waardebepaling door SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Maar de Sky Radio Group vindt de kosten voor de vergunning voor Radio Veronica te hoog. Zeker omdat voor de andere geclausuleerde kavels (BNR, 100% NL en Slam) geen vergoeding betaald hoeft te worden.

Het CBb oordeelde begin 2015 dat de waarde voor het FM-kavel van Radio Veronica onvoldoende bewezen is en deze opnieuw moet worden vastgesteld. Nu, ruim een jaar later, is hier nog steeds geen duidelijkheid over, zo schrijft Telegraaf Media Groep in haar jaarverslag. “Ondanks meerdere besprekingen gedurende 2015 tussen Sky Radio Group en de Staat is ultimo 2015 nog onduidelijk wat het concrete effect van deze uitspraak is.”

Saillant detail is dat de vergunning van Radio Veronica en alle andere commerciële radiozenders volgend jaar afloopt en Minister Kamp al laat uitzoeken wat de waarde van de vergunningen voor de komende zes jaar is. [Radiowereld.NL]