192 Museum opent 42 jaar nadat Veronica stopt vanaf Noordzee

[Update] Vandaag is een belangrijke dag in de radiowereld. Het is namelijk 42 jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen vanaf de Noordzee in 1974 moest staken. Daarom start er in Nijkerk een ‘permanente expositie’ onder de noemer ‘192 museum’. Het nieuwe Veronicamuseum is een initiatief van onder anderen oud-Veronica-medewerker Lex Harding.

“Het is een periode uit mijn werkzame leven die ik eigenlijk lang geleden afgesloten had. Maar gaandeweg is mijn enthousiasme voor dit project gegroeid en besef ik des te meer hoe bijzonder het allemaal was”, zegt Lex Harding tegen Omroep Gelderland.

In het museum huizen ook het Demis Roussos Museum, 192TV en Café 192, zo meldde Radio.NL al twee maanden geleden.

Er staan ook oude radiostudio’s met originele apparatuur. De expositie geeft een overzicht van de zeezenders die in de jaren 60 en 70 voornamelijk in de Noordzee geankerd waren zoals Radio Caroline, Radio Londen, Radio Dolfijn, Radio Mi Amigo, Capital Radio, Radio Noordzee en Radio Veronica. [Radiowereld.NL]

Update
Hoe verliep de dag in Nijkerk. Bekijk het hieronder.

1 september 1995
Vandaag was het 42 jaar geleden een een zwarte dag in de radiowereld. Radio Veronica moest haar uitzendingen vanaf de Noordzee staken. Radio Veronica was een zeezender van 17 mei 1960 tot en met 31 augustus 1974.

Maar een dag later in 1995 werd Veronica commercieel. Precies om twaalf uur ’s nacht stapt de omroep uit het publieke bestel.

Het laatste programma dat Veronica op de publieke omroep uitzond was het eerste deel van de film Total Recall. Deel twee werd via de commerciële zender uitgezonden. De eerste commerciële uitzendavond levert Veronica 21 procent marktaandeel op.