De Universiteit van Nederland gaat colleges maken voor publieke tv-zender NPO 3. De online colleges van de beste wetenschappers worden al drie jaar lang goed bekeken. De 450 colleges zijn samen al miljoenen keren bekeken en daarom haalt de NPO de ‘Universiteit van Nederland’ van Alexander Klöpping naar NPO3.
“Tot een paar jaar geleden kon je de beste wetenschappers van het land alleen aan het werk zien als je bij ze ging studeren,” zegt ‘Universiteit van Nederland’-oprichter Alexander Klöpping.
“En als er al iets online gezet wordt, dan is het vaak in een lelijke zaal, net te specialistisch en gefilmd met een matige webcam. Wij willen alle Nederlanders laten zien hoe tof wetenschap kan zijn.
We hebben bedrijven gevonden die dat ook een goed idee vinden, zoals Ziggo, Deloitte en Shell, we hebben een Amsterdamse nachtclub omgebouwd tot collegezaal en zijn met de eerste hoogleraren maar gewoon gaan filmen, want online kun je doen waar je zin in hebt. Vanaf daar is het steeds professioneler geworden: er werken nu 15 mensen het grootste deel van hun tijd aan de colleges.
Dat hadden we drie jaar geleden nooit gedacht. Ik vind het tof dat we nu samen met de publieke omroep nog mooiere colleges kunnen maken en nog meer mensen kunnen bereiken.”
De privacy weken op NPO 3
“In hoeverre vinden we privacy nog belangrijk? En weten we eigenlijk welke gegevens we online weggeven? Twee weken lang staat het thema privacy centraal op NPO 3. We zijn er trots op dat De Universiteit van Nederland speciaal voor de NTR en NPO 3 vijf colleges heeft gemaakt waarmee we het thema privacy uitdiepen en de verschillende kanten van privacy laten zien,” zegt NPO 3-netmanager Suzanne Kunzeler.
Alexander Klöpping
De televisieafleveringen duren 10 minuten langer dan de online colleges en worden gepresenteerd door Alexander Klöpping. De eerste colleges gaan over hacken, robots die weten wat jij denkt en voelt, de werkwijze van inlichtingendiensten en de aanstaande revolutie van de quantumcomputer.
Klöpping: “Die onderwerpen zijn nu heel belangrijk. Wat weten Facebook en Google over mij? Hoe erg is het dat niemand de algemene voorwaarden van een nieuwe app leest? Het zijn vragen die iedereen zichzelf wel eens stelt. Maar ook: hoe voorkomt een inlichtingendienst een aanslag? Bestaat er straks een computer die echt alle wachtwoorden kan kraken? En hoe kan het dat zoveel persoonlijke afgeschermde data zomaar gehackt kan worden?” [Radiowereld.NL]