Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Steeds meer kritiek op plannen rond vorming streekomroepen

Bij de lokale omroepen was het al bekend dat omroepen zich mogen omvormen tot streekomroepen. Omdat het bij de politiek onduidelijk was hebben twaalf Drentse gemeenten een protestbrief geschreven. En Bernard Kobes, directeur van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), geeft nu duidelijk en helder antwoord.

NLPO wil de huidige 276 lokale omroepen die Nederland nu heeft, heel graag terugbrengen tot 62 streekomroepen. In Drenthe zou dat bijvoorbeeld leiden tot drie grote streekomroepen. Vaak leidt dit tot meer kwaliteit en lagere productiekosten.

De omroepen mogen zelf nadenken over de indeling, die wordt niet van hogerhand opgelegd. Dat zegt Bernard Kobes, directeur van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, in een interview op de regionale publieke omroep RTV Drenthe.

Geen verplichting
Het is voor lokale omroepen dus niet verplicht om zich om te vormen tot streekomroep, want er zitten ook veel nadelen aan.

“De NLPO heeft gezegd dat er een indeling gemaakt moet worden, maar die gaan we niet in Hilversum bepalen. We gaan niet vertellen wat er in Drenthe moet gebeuren”, aldus Kobes (NLPO).

“Er ligt een concept en bij die indeling hebben we de lijn gevolgd die de omroepen zelf aangeven. Hier kunnen de omroepen op reageren. Het is een spel dat we samen met de omroepen spelen.”

Veel kritiek
“Ik vind het een buitengewoon slecht plan”, zei burgemeester Eric Van Oosterhout al eerder tegenover RTV Drenthe. “Als dit doorgaat krijg je hier een soort ‘Radio Noord-Drenthe’. Dat kan deze club vrijwilligers helemaal niet bemensen. Ook niet als je gaat samenwerken.” Overigens staan de Drentse gemeenten niet alleen in hun kritiek.

Er zijn veel meer provincies, maar ook omroepen zoals Radio Stad Montfoort, die moeite hebben met de vorming van grote streekomroepen. “Dus staatssecretaris Sander Dekker zal hier toch wat mee moeten”, besluit burgemeester Eric Van Oosterhout. [Radio.NL/RTV Drenthe]

Gerelateerde berichten